Uitgaan & Cultuur

Glaskunst kijken, kopen en zelf maken tijdens veelzijdig Glasrijk Tubbergen 2022

TUBBERGEN - Het dorp Tubbergen was van woensdag tot en met zondag weer het artistieke podium voor glaskunst tijdens Glasrijk Tubbergen. Bezoekers genoten er van een breed scala aan kunstuitingen op uiteenlopende locaties. Tijdens de opening van de 26e Glasrijkeditie  onthulden wethouder Ursula Bekhuis en glaskunstenaar Diego Semprun het raamwerk dat werd vervaardigd door de zesde generatie Nicolas. Het brede thema X-over, cross-over, werd door zowel kunstenaars als publiek enthousiast ontvangen. De organiserende stichting Glasrijk Tubbergen wil die verbreding richting de toekomst verder uitbreiden.

De weersomstandigheden wisselden het afgelopen weekeinde sterk. Glaskunst-liefhebbers sloegen er geen acht op waardoor het alle dagen gezellig druk was in het centrum van Tubbergen.

Zelf glaskunst mozaïeken

De kunstenaars delen ook deze editie met plezier hun ambacht met het publiek. In een tent op het Raadhuisplein houdt glasblazer Mark Locock uit Ootmarsum, evenals voorgaande jaren, een demonstratie. Een paar meter verderop werkt ‘Artist in Residence’ Hans Berkhout ter plaatse aan zijn ‘kunstkijkschilderijtjes’ aan de hand van door hem genomen foto’s. Bezoekers kijken geïnteresseerd toe. Maar naast kijken kunnen ze ook zelf glaskunst maken in de bibliotheek. Daar geeft Diklah Zohar mozaïekworkshops. Zes deelnemers werken er zondagmiddag aan een broche met glazen steentjes en stukjes kunsthars. “We zijn al vaker bij Glasrijk geweest”, vertelt deelneemster Anne uit Nijverdal. “Toen we lazen over deze workshop, hebben we ons aangemeld. Ik ben zelf niet zo van de sieraden maar vind creatief bezig zijn wel leuk.” De mozaïekwerken van Diklah Zohar zijn in de bieb te bezichtigen. Kleurrijk, vrolijk en helemaal volgens het X-over Glasrijkthema van dit jaar, waarbij glaskunst wordt gecombineerd met andere materialen, mediavormen of maatschappelijke thema’s. “Voor deze werken heb ik onder meer glas en tegelscherven gebruikt”, legt de kunstnares uit. “Ik recycle heel veel. In Lichtenvoorde, waar ik woon, weten veel mensen het al precies. Kapot glas, gebroken tegels en servies brengen ze naar mij. Dat verwerk ik weer in mijn kunst.”

‘Er is zo veel te zien’

Tijdens de expositiedagen kan er glaskunst worden gekocht. Dit  art & shopping gedeelte is jaarlijks een populair onderdeel van Glasrijk Tubbergen. Wie eerst wil kijken wat er allemaal te zien, te doen en te koop is, kan deelnemen aan een rondleidding. Hiervoor is er veel animo, zowel onder fervente Glasrijkbezoekers als mensen die voor het eerst naar het event komen. “Over Glasrijk Tubbergen had ik wel vaker gehoord maar het kwam er nooit van om er naartoe te gaan”, zegt Cor uit Alblasserdam. “Dit jaar besloten we dat wel te doen. Of ik er spijt van heb? Zeker niet”, klinkt het lachend. “We hebben al even rondgelopen maar er is zo veel te zien. Ik denk dat zo’n rondleiding wel iets voor ons is. Dan missen we in elk geval niks.”

Glasrijk zet in op vernieuwing en verbreding

Bezoekers komen van heinde en verre naar Glasrijk Tubbergen, heeft woordvoerder Paul Reinerink van stichting Glasrijk Tubbergen gemerkt. “Ik sprak mensen uit de regio maar ook uit Rotterdam en Berlijn.” Terwijl hij vertelt vanachter de informatiestand in het gemeentehuis, vragen bezoekers om een boekje waarin de routes en exposities staan. De kosten ervan, € 2,50, kunnen contant worden betaald maar ook via een QR-code. “We worden steeds moderner”, zegt Reinerink. “De QR-code is enorm makkelijk. Bezoekers kunnen hiermee een rondleiding of workshop reserveren, kaartjes bestellen voor het Glasrijkconcert zaterdagavond  en een donatie doen. We willen met Glasrijk vooruit, vernieuwen en verbreden.”

Volop ambities

De eerste grote stap richting vernieuwing is deze jaargang te zien op het Raadhuisplein. Het betreft een nieuw alternatief voor de kassen. De kassen die jarenlang dienden als expositieruimten worden op termijn vervangen door een nieuw alternatief, zogeheten modulen. Dit zijn glazen ‘etalagekasten’, een ontwerp van vier studenten van de Jan de Bouvrie Academy in Deventer, waarin kunst kan worden geëxposeerd. En er zijn nog meer ambities. Reinerink noemt er een paar: “Een avondopstelling waar we lichtkunstenaars bij betrekken. Of één bepaald object verlichten in het Eeshofbos. (Led)licht biedt zoveel mogelijkheden.  Een tweede aspiratie is het ontwikkelen van arrangementen. Bezoekers huren dan bijvoorbeeld een fiets om de glaskunstroute te fietsen en blijven hier overnachten. Ideeën zijn er genoeg”, besluit hij. “Of en hoe die vorm krijgen hangt af van het financiële plaatje en ook van het thema. Wat het thema wordt voor Glasrijk 2023 is nog niet bekend.”