Uitgaan & Cultuur

Gouden jubileumjaar voor Ted en Marie van café Nobbenhuis

LANGEVEEN - Het dorpscafé van Langeveen heeft dit jaar maar liefst 100 jubileumjaren te vieren. Café Nobbenhuis bestaan 50 jaar en de eigenaren, Theo (bijgenaamd Ted) (78) en Marie (75) Nobbenhuis zijn ook nog eens 50 jaar getrouwd. Volgend jaar geven ze een groot feest. Want niet alleen voor henzelf, ook voor gasten, verenigingen en clubjes is de uitbating van onschatbare waarde. Na 50 jaar is Café Nobbenhuis een begrip in- en ver buiten de regio.

In een halve eeuw tijd is er veel gebeurd in en rond het café. Theo en Marie kunnen er uren over vertellen. De goeie ouwe jaren en de tijd die tegelijkertijd veel te snel voorbij gaat. In de afgelopen 50 jaar is echter één ding hetzelfde gebleven: Bij ‘Ted en M’rie’ zijn gasten ‘thuis’.

Samen van de uitdaging een succes maken

Voordat onder Café Nobbenhuis de deuren van de dorpskroeg openden, stond het bekend als Café Schuurman. In 1971 namen Marie en Theo deze zaak over. Marie werkte daarvoor bij café ’t Hinnik’n (café Waaijer) in hetzelfde dorp. Theo was werkzaam als automonteur en besloot zijn kersverse echtgenote te helpen om van deze uitdaging een succes te maken.  Al gauw waren de taken verdeeld: Marie nam plaats achter het schap en Theo voelde zich op zijn plek in de keuken. Daar maakte hij 50 jaar geleden zijn eerste gehaktballen die  in rap tempo  grenzeloos beroemd werden en nog altijd zijn. Na jaren huren kocht het stel begin jaren 80 de zaak en de bedrijfswoning. Een aantal interne verbouwingen, waaronder uitbreiding van de keuken, volgden. 

Nachtwerk

Inmiddels was het café een vaste uitvalsbasis voor lokale clubs en verenigingen. Een aantal zijn er aan de stamtafel zelfs opgericht. “Onder meer carnavalsvereniging de Turftrappers, de lokale motorclub (MRCL) en autocross club (SAL)”,  somt Marie op. “En ook voor onder meer de klootschieters, de KPJ, de voetbal en de volleybal zijn wij een tweede  thuis.  Voor ons is het heel belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen in het café. Wij zijn ook heel gemakkelijk. Het gaat hier niet snel te gek.” “Ik kwam een keer laat weer van de jacht”, blikt Theo terug. “Het was januari en het vroor behoorlijk. Midden  in de nacht klopten er een aantal studenten aan. Hun bus was kapot gegaan en ze konden nergens naartoe. Ik liet ze even binnen tot de bus weer was gemaakt. Maar dat kon pas de volgende dag. De studenten zijn de hele nacht gebleven.” Ook bekende Nederlanders wisten Nobbenhuis te vinden. Toen de politicus Boer Koekoek, destijds fractievoorzitter van de Boerenpartij, op bezoek kwam als promotiestunt richting de verkiezingen was het café afgeladen vol. Dat kreeg ook de band ‘Normaal’ voor elkaar. Eerst in een tent voor het café, later nog een keer tijdens de kermis. Samen met de eigenaren van restaurant Waaijer in Langeveen breidden Theo en Marie de kermis uit tot een complete feestweek. Nadat de stichting Volksfeesten Langeveen was opgericht, namen zij de organisatie van de feestweek over.

Altijd volk, behalve op dinsdag

De kinderen van Theo en Marie, Gerald en Christel, de kinderen van de uitbaters, kregen het horecaleven met de paplepel ingegoten. “We woonden boven de zaak en waren helemaal gewend aan het geluid beneden”,  vertelt Christel.  “Vroeger stond er nog een jukebox in het café. Klanten konden voor een kwartje één plaatje draaien, voor een gulden vijf- en voor een rijksdaalder vijftien plaatjes. Pa kon de jukebox ook zo instellen dat er gratis kon worden gedraaid. Dit gebeurde regelmatig. Lachend vervolgt ze: “Als we eens ergens anders logeerden konden we niet slapen omdat we het geroezemoes misten. Er was altijd volk bij ons. Behalve op dinsdagavond. Dat was voor ons ‘weekendavond’. Het café bleef dan gesloten en met ons eigen gezin aten we dan kippenpootjes. Vanaf ons 14e jaar hielpen we mee in de zaak. Ik vond het erg leuk om te doen maar de ambitie om het bedrijf over te nemen had ik niet.”

Hand- en spandiensten

Daar dacht haar broer Gerald anders voer. Nadat hij jarenlang ervaring opdeed in keukens van horecazaken in de hele regio, nam hij anderhalf jaar geleden Café Nobbenhuis van zijn ouders over. De buffetten en catering werden uitgebreid en hapjes werden maaltijden. Gerald krijgt hulp van zijn partner Mariska Levers. Ook het personeelsteam, bestaande uit vijf meisjes, dragen hun steentje bij. En Marie en Theo uiteraard. Die zijn er nog altijd

dagelijks te vinden. ,,Nu we 50 jaar getrouwd zijn, proberen we het af te bouwen”, merkt Marie op. “We doen nog lichte hand- en spandiensten. Maar daar heb ik wel moeite mee. Ik weet niet anders dan dat ik in het café sta.” Theo houdt zich tegenwoordig bezig met het onderhouden van het terrein en hij helpt regelmatig mee in de keuken. Evenals kleinzoon Boet (8). “Boet is nu al stapelgek op werken in de horeca”,  vertelt de trotse opa. “Zodra hij in het café is, wil hij meehelpen. Het zit er gewoon in.” Het gouden echtpaar heeft nog een kleinzoon: Ted (7) “Ted is vernoemd naar mij”,  legt Theo uit. “Officieel heet ik Theo maar iedereen noemt mij Ted, en mijn kleizoon ook, prachtig.”


Reacties

Dit cafe komt mij bekent voor hier kreeg ik mijn eersye flesje donker bier en een pakje North State als 13 jarige.

Dit kwam omdat ik in het veen wekte bij Busscher { Hinn hendrik} en mijn geld werd uitbetaald in het café.

Toen kon dat

Ben nu 84 en kan er met een gerust hart aan terug denken.

Groeten,

Gerhard