Uitgaan & Cultuur

Goudvondst-expositie in Hezingen weer geopend

HEZINGEN - De vondst van gouden munten uit de middeleeuwen in Hezingen was vorig jaar volop in het nieuws. De plek waar het goud in 2019 gevonden is, blijkt een offerplaats te zijn geweest waar inwoners uit het gebied in de 7e eeuw gouden en zilveren munten en sieraden offerden aan Germaanse goden, zoals Wodan en Donar. De Goudvondst in het Springendal is de belangrijkste archeologische Nederlandse vondst uit de middeleeuwen, (7e eeuw) van de afgelopen 50 jaar. Dit noemde Annemarieke Willemsen, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden onlangs in een topstukken lezing.

Nadat de Goudschat vanaf medio februari 2022 te zien was in het Rijksmuseum in Enschede werd deze recentelijk tevens in een kleine expositie als ‘Schat van Springendal’ getoond in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Replica’s van deze middeleeuwse goudschat en een film over de Goudvondst zijn opgenomen in de Goudvondst-expositie die vanaf paaszaterdag elke zaterdag te bezoeken is in Landgoed Oude Brunninckhuis in Hezingen.

Gouden expositie

In het najaar van 2023 verschijnt er een uitgebreid rapport over de ‘Goudvondst van het Springendal’ door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), laat Jan Willem de Kort, RCE-archeoloog, weten.

Op dit moment worden de munten door het RMO nader onderzocht. Waarnaar, dat is niet kenbaar gemaakt. Tot dusver was onderzoek niet mogelijk doordat de gouden munten en sieraden doorlopend werden tentoongesteld aan bezoekers. Het RMO is deels eigenaar van de goudschat, het andere deel is van de Provincie Overijssel. Wanneer de Goudvondst weer in Twente, in de Museumfabriek in Enschede te bezichtigen is, is nog niet bekend. Replica’s van de Middeleeuwse goudschat zijn te vinden op de Goudvondst-expositie op Landgoed

Oude Brunninckhuis, aan de Schabosweg 4 in Hezingen. Na een halfjaarlijkse winterstop is de expositieruimte vanaf paaszaterdag, 8 april, weer iedere zaterdag open. Op Landgoed Oude Brunninckhuis is een expositie met replica’s en een film van de Goudvondst in het huis waar schilder en schrijver Jan Cremer woonde. De expositie bevindt zich op twee kilometer afstand van de locatie waar de vondst werd gedaan.

Arrangement met lezing en film

Annette Brunninkhuis houdt in de zomer op Landgoed Oude Brunninckhuis lezingen over de Goudvondst. Hierbij vertelt ze ook over de connectie met andere 7e-eeuwse archeologische vondsten in de buurt. Zoals bij de Steenbrei in Vasse en de nederzetting bij grenspaal 81 aan de Vlasbeekweg in Hezingen. De informatie voor de lezing is verkregen dankzij Jan Willem de Kort, archeoloog van het Rijksdienst van Cultureel Erfgoed,(RCE), die de opgraving heeft geleid, de goudschatvinders en Annemarieke Willemsen.

De lezingen vinden plaats in combinatie met een film en expositiebezoek met koffie en iets lekkers. De totale duur is twee uur. Dit arrangement is geschikt voor groepen van 10 tot 25 personen, voor een uitje of familiedag. Belangstellenden kunnen in juli en augustus alle dagen reserveren. De tijden zijn in overleg. Wie niet in groepsverband kan komen, kan zich aanmelden voor zondag 3 juli, 24 jul en 21 augustus aanstaande. Deze lezingen beginnen om 10.00 uur. Bij een arrangement kan men per auto het landgoed bezoeken, dat is met een expositie niet mogelijk.

Fiets- en wandelroutes

De Goudvondst-expositie bezoeken kan alleen lopend en fietsend. Auto’s kunnen op twee kilometer afstand worden geparkeerd naast de Goudvondstlocatie op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Brandtorenweg. Er is een mooie fiets- en wandelroute naar de expositie te downloaden op de website van Landgoed Oude Brunninckhuis: www.landgoedoudebrunninckhuis.nl. De openingstijden zijn zaterdags van 11.00 tot 17.00 uur. Mocht u een beperking hebben of slecht ter been zijn, dan kunt u na een telefonische afspraak met uw auto de expositie bezoeken.

 

Meer info
www.landgoedgoedoudebrunninckhuis.nl.
Goudvondst van het Springendal.nl.