Uitgaan & Cultuur

Het Bolscher in Vasse blijft met nieuwe eigenaar dezelfde koers varen

VASSE - Onder het motto ‘nieuw gezicht, zelfde recept’ nam Dick Lansink deze maand Café Bolscher in Vasse over. De uitbating heet voortaan Het Bolscher en blijft voor klanten de vertrouwde ‘hoeskamer van Vas’. De overname zou in januari al plaatsvinden maar het coronavirus gooide roet in het eten. Iets later dan gepland werden de handtekeningen alsnog gezet waarna Dick Lansink vanaf 1 juli  officieel de eigenaar is van zijn gedroomde café. Als verrassing werden de oud-eigenaren, Laurens en Ceciel Bolscher, door vaste klanten en lokale verenigingen volledig onverwacht in het zonnetje gezet op hun laatste werkdag.

De horecawereld is Dick Lansink (33) niet vreemd. Jarenlang was hij werkzaam bij horecabedrijven. Toch bleef het altijd zijn grote wens om een eigen café te hebben. Met de overname van Het Bolscher kwam die wens uit. “Dat het dan ook nog het café in mijn eigen dorp is, is voor mij de kers op de taart”,  aldus Lansink. 

Kroeg, museum en Krombacherteam zijn een blijvertje

Een paar dagen was het café gesloten zodat er een aantal kleine, interne aanpassingen konden worden verricht. Zoals het vervangen van de reclameborden. Op de vervangende borden prijkt het nieuwe logo met de nieuwe naam: ‘Het Bolscher’. “de naam Bolscher is zo’n begrip in de regio, daar gaan we niet aan tornen”, vertelt de nieuwe eigenaar. “Dat geldt ook voor de inrichting van het café. Het meubilair; de Perzische kleedjes op de tafels, alles wat er aan de wanden hangt, het blijft zoals het is. Het Bolscher is een ouderwets, knus café. Dat is niet na te maken. Ook de jeugd vindt het mooi” Laurens lacht en knikt bevestigend: “Achter alles wat in het café staat of hangt, zit een verhaal”, licht hij toe. “Deze kroeg is gefundeerd op herinneringen. Menig keer kwamen toeristen binnen en vroegen: ‘mogen we even rondkijken? 

Het is hier net een museum.” Niet alleen het café blijft zoals het was, ook voor de medewerkers verandert er weinig. “Het Krombacherteam is een geweldige club mensen”, laat Lansink weten. “Zij horen bij Het Bolscher. Het is spannend om er samen voor te gaan.”

Nieuwe toekomst voor de Hoeskamer van Vas’

Het café is waar Laurens Bolscher is geboren en getogen. Zijn ouders, Frans en Mien begonnen de horecagelegenheid jaren geleden in combinatie met een bouwbedrijf. “Gemengde bedrijven zag je vroeger op het platteland veel”, geeft Laurens aan. “Nadat ik het café 37 jaar geleden overnam, maakten we van de werkplaats een feestzaal. Later kwam Ceciel bij in de zaak en gingen we mee in de behoeften die er heersten. Het Bolscher is inmiddels al decennia lang het tweede thuis, de ‘hoeskamer van Vas’ voor vaste klanten en het verenigingsleven. Als residentie van cv De Spekscheeters, de plek waar de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) samenkomt en waar de lokale voetbalvereniging de ‘derde helft’ doorbrengt.”

“Maar ook toeristen en mensen uit de buurt die tijdens een fietstocht een pauzestop houden, voelen zich hier thuis”, vult zijn vrouw Ceciel Bolscher aan. “Bovendien is het café het startpunt voor verschillende wandelroutes èn de locatie waar jaarlijks voor veel bezoekers met Hemelvaart of op Koningsdag een reünie plaats heeft. We zijn blij dat Dick de zaak nu overneemt. Als Vassenaar kent hij iedereen en iedereen kent hem. Dick heeft de gunfactor. We hebben alle vertrouwen in hem en in de toekomst van Het Bolscher.”

Spontane inval met mooie woorden

De laatste jaren werkte Dick met veel plezier bij Defensie. Die baan zegde hij op nadat Laurens en Ceciel hem vroegen of hij interesse had voor overname van het café. Even dacht Dick erover na en liet toen weten de nieuwe eigenaar te willen worden. Dick: “Dit was een geweldig mooie kans. Een eigen café was altijd mijn droom, en dan ook nog eens in eigen dorp. Sinds 2017 werk ik bij café Bolscher om mij voor te bereiden op de overname. Mijn partner Sanne Breukers is net zo enthousiast als ik. Sanne werkt als fysiotherapeut en helpt mee in het café als dat nodig is.” De overname op 1 juli hield voor Laurens en Ceciel in dat woensdag 30 juni hun laatste werkdag was. Omdat de oud- eigenaren en Dick van plan zijn om na de vakantie een welkom/afscheidsfeestje te houden, verwachtte het paar die laatste werkdag rustig af te kunnen sluiten. Dat liep iets anders. “Het was een spontane inval”, blikt Laurens terug. We werden compleet verrast toen voetbalelftallen, de lokale carnavalsvereniging, families en muziekvereniging Sint Cecilia in Vasse ineens binnen kwamen. Sint Cecilia bracht ons zelfs een serenade op het terras. Prachtige cadeaus kregen we aangeboden en er werden mooie woorden gesproken. De rode draad daarin was dat iedereen zich hier altijd op z’n gemak voelde. Daar zijn wij enorm dankbaar voor. Het was een onvergetelijke dag.” De komende weken helpen Laurens en Ceciel af en toe nog mee om Dick te ondersteunen. En ondertussen genieten het echtpaar van de nieuw verworven vrijheid. Laurens: “Altijd stonden we in dienst van het café. Nu we de keuze hebben gemaakt voelt het goed. Het is ‘mooi ‘west’.”