Uitgaan & Cultuur

Interessante bijeenkomst donateurs Stichting Twentse Erven

FLERINGEN / TUBBERGEN - Op het landgoed Herinckhave te Fleringen waren de donateurs van Stichting Twentse Erven te gast voor een rondleiding over het terrein van de havenzate. Veel aandacht was er voor het herbouwen van de Veldschuur met daaromheen de mooi ingerichte Tuinen van Herinckhave waar op biologische wijze fruit, bloemen en groenten worden geteeld. Tijdens de aanvang van de bijeenkomst werden de donateurs bijgepraat door Miriam Leferink over de samenwerking van Twentse Erven met het ROC in Enschede. Studenten van het ROC van de opleiding mediavorming hebben een bezoek gebracht aan drie historische erven in Wierden, Vasse en Geesteren. Daar kregen ze uitleg over het erfgoed, de bouwstijl en levenswijze op een boerderij en waar de Stichting Twentse Erven voor staat. Ze hebben gewerkt aan de vernieuwing van de website en ervenkaart waarbij ze zelf een jongerenplatvorm gaan ontwikkelen voor jongeren van 16 tot 20 jaar.

Veldschuur

Tijdens de inleiding van de heer von Bönninghausen vertelde hij hoe de bouw van Veldschuur tot stand is gekomen.,, We zien dat er in Twente veel oude boerderijen en schuren worden afgebroken. Zo zijn wij bij erve Sanderink in Volthe terecht gekomen. Daar stond een oude karakteristieke schuur die plaats moest maken voor uitbreiding van een ligboxenstal. De schuur is daar gesloopt en tijdelijk op het terrein van de havenzate opgeslagen. Na het verkrijgen van de benodigde vergunningen kon de schuur weer herbouwd worden in de boomgaard”. Naast de bestaande hoogstam-fruitbomen is het terrein rond de Veldschuur prachtig ingericht met diverse akkertjes vol speciale bloemen en groenten. Aan de achterkant van het gebouw is een terras aangelegd waar de bezoekers koffie of thee kunnen drinken. Daarnaast zal er dagopvang, activiteitenbegeleiding en praktijkonderwijs worden aangeboden.

Wandeling

Na het bezoek aan de Veldschuur was er tijdens een wandeling rondom de havenzate aandacht voor de watermolen. Naast het water in de gracht rondom het kasteel is er een groot stuk grond ingericht als natuur met een waterbergingsgebied. Dit kan ingezet worden als waterbuffer voor de watermolen.

Het natuurgebied ligt er prachtig bij door de diversiteit van bloemen en grassen. Zo is er, in overleg met de provincie, een ecologische verbindingszone ontstaan waarop paarden en brandrode runderen grazen.

Na afloop van de rondleiding werd de bijeenkomst afgesloten met een gezellig samenzijn..