Uitgaan & Cultuur

Jos Groothuis voert Schuttersgilde Tubbergen komend jaar aan

TUBBERGEN – Na een spannende strijd tijdens het vogelschieten, onderdeel van de jaarlijkse Volks- en Schuttersfeesten, mag Jos Groothuis zich sinds zondagavond Schutterskoning van Tubbergen noemen. De schutter is al 34 jaar lid van het Schuttersgilde maar wist de titel al die jaren niet binnen te slepen. Het publiek reageerde dan ook uitzinnig toen na zijn laatste schot de vogel langzaam verloor van de zwaartekracht. Eerder die middag schoot Arjan Kroezen van Pluimveebedrijf Kroezen tijdens het teamschieten de vogel van het bord. Hij mag zich dit jaar de Bedrijvenkoning noemen. 

Jos Groothuis wordt komend jaar bijgestaan door zijn partner Nicole. Schutters Henk Wever en Jos Scholten vormen samen met hun vrouwen de hofhouding.

Debuut

Het startschot werd gelost door wethouder Erik Volmerink die spontaan langskwam bij het vogelschieten. De toch nog onverwachtse wending aan het einde van de middag maakte veel emoties los tijdens de felicitaties. Niet alleen de kersverse hoogheid straalde. Ook dochter Maaike genoot zichtbaar van haar vaders prestatie en wentelde zich vol verve in haar nieuwe rol van schuttersprinses. Groothuis, sinds jaar en dag mede-organisator en spreekbuis van het jaarlijkse feest, werd het koningschap door alle aanwezigen unaniem gegund. “Supermooi”, klonk zijn reactie voor aanvang van de officiële huldiging. Vervolgens: “En verder laat ik  maar niet zeggen wat ik allemaal denk.” Waar Groothuis voor het eerst koning werd, debuteerde Tjerk de Vries (21) als jongste lid van het Schuttersgilde. “Vorige jaren schoot ik ook wel mee maar nu als schutter. Het is een gezellige, totaal niet oubollige, vereniging waar je je gelijk welkom voelt. Omdat ik dj ben en regelmatig ’s weekends moet draaien kan ik niet bij alle uittredens naar collega-verenigingen in Duitsland aanwezig zijn. Daar is alle begrip voor. Ik zou het wel mooi vinden als er nog meer jeugdleden bijkomen.”

Volle bak

Zowel op vrijdag- als op zaterdagavond was het volle bak in de feesttent. “Jong en oud zetten de tent op z’n kop  en de Band with Benefits deed daar nog een schepje bovenop”, blikt Groothuis terug. “Het boeken van een band is altijd weer een gok. Je wilt weleens iets anders dan de namen die op ieder affiche staan vermeld. Deze band geniet nog niet zoveel bekendheid maar maakte de verwachtingen dubbel en dwars waar. Ze gaven een geweldige show met vuur, rook en veel interactie met het publiek. De koperblazers vond ik ook echt een toevoeging.” Ook het Oktoberfest, dat traditioneel op zaterdagavond op het programma staat, was zeer geslaagd. Volgens goed gebruik liep het Tubbergse Schutersgilde samen met collega-verenigingen uit Duitsland in mars richting de feesttent. “Dat vind ik altijd zo mooi aan de schutterijen”, vertelt Groothuis. “Samen loop je door het dorp naar de tent waar het dan gelijk gezellig is.” De processie was korter dan de bedoeling was. Vanwege het overlijden van hun oud-voorzitter moest Schützenverein Neuenhaus namelijk helaas verstek laten gaan. Groothuis: “Dat was jammer maar natuurlijk meer dan begrijpelijk. ” In zijn welkomstwoord tot alle aanwezigen werd stilgestaan bij het verlies.

Samen brunchen

Na het geslaagde Oktoberfest op zaterdagavond stond daags erna de dorpsbrunch op het programma met Hossa am Sonntag. Schantykoor de Schuytenvaerders zorgde onderwijl voor vrolijke zang en muziek. “Het was voor mij de eerste keer dat ik naar de brunch kwam”,  vertelt Diny Juninck. “Ik zat aan tafel met de vrouwen van de shantykoorzangers. Het was heel goed verzorgd allemaal.” Gedurende de feestelijkheden kreeg het Schuttersgilde hulp van verschillende verenigingen in het horecagedeelte. Vrijdagavond stond voetbalvereniging MVV’29 uit Harbrinkhoek achter de bar, gevolgd door Volleybalvereniging Rosstars uit Rossum op de zaterdag en handbalvereniging SV Vasse op zondag. Bezoekers aan de dorpsbrunch konden een vrije gift deponeren in de collectebus. De inhoud ervan komt ten goede aan de Verjaardagsbox. Met dit initiatief uit de hoed van het Schuttersgilde kunnen kinderen uit gezinnen die leven onder de armoedegrens hun verjaardag vieren. De foto’s zijn gemaakt door Armand de Keyser.