Uitgaan & Cultuur

Koninklijke Erepenning voor 100-jarige Dr. Schaepmanharmonie
Jubileumconcert Tubbigs Talent is schot in de roos

TUBBERGEN - ‚Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…” Die woorden richtte burgemeester Haverkamp afgelopen zaterdag avond aan de Dr. Schaepmanharmonie. De vereniging bestaat dit jaar 100 jaar en hield ter ere van dit bijzondere jubileum een concertavond op het Raadhuisplein onder de naam Tubbigs Talent. Voorzitter van de Dr. Schaepmanharmonie Petra Kramer, nam de onderscheiding en de oorkonde in ontvangst. De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen, dan wel aan sportverenigingen.  De jubilerende harmonie komt deze eer toe vanwege de grote maatschappelijke, sociale, educatieve en culturele rol voor jong en oud in de gemeente Tubbergen.

Deze Koninklijke Onderscheiding is in Tubbergen niet vaak uitgereikt en dus echt uniek te noemen. Na de plechtigheid wisten de harmonie, de slagwerkgroep, de band Request en lokale zangers en zangeressen de rest van de avond de juiste snaar te raken bij het publiek. Dat gebeurde onder leiding van dirigenten Stefan Blaak (harmonie) en Jaap Hazewinkel (slagwerkgroep).

Drie’ Voice-winnaressen’

De presentatie van het jubileumconcert was in handen van Henri Goossen. Nadat het woord van welkom door de spreekstalmeester beet Anne Vissia het spits af met haar vertolking van het nummer Proud Mary. Het publiek maakte het zich comfortabel aan de zitjes op het plein en genoot van het optreden. Jette Koopman werd aangekondigd als volgende artiest. Bijzonder was volgens Goossen de deelname van Jette, Celeste Doornbos en Anouk Keupink. “Zij zijn de winnaressen van de zangwedstrijd ‘The Voice of Canisius’ die in Scholengemeenschap Canisius werd gehouden”, legde hij uit. “En ze zingen alle drie fantastisch!”

Het zit in de familie

Dat zangtalent deels genetisch bepaald wordt, werd zaterdagavond wel duidelijk. De familie Koopman stond met twee broers en drie zussen tot twee keer toe op de planken en neef en nicht Marlin en Ivar hadden de tijd van hun leven met ‘I’ve had the time of my life’. Ook Moeder en zoon Marijke en Lars Bolscher zongen samen. Zij kozen voor het duet ‘Vivo per lei’. Beiden hebben de nodige zangervaring , maar zingen in het Italiaans vergde aardig wat repeteren. Lars is onder meer bekend van de band ‘The Bacon Factory’ en Marijke zingt al jaren in het koor Multiple Voices. “Vandaag treed ik voor ’t eerst op met mijn zoon”, zei Marijke trots. “Ik zag een bericht over het jubileumconcert op Facebook”, vulde Lars aan. “Het leek me wel leuk om een keer met mijn moeder te zingen. Het nummer zochten we zelf uit. Het is een keer heel wat anders dan pop- en rockmuziek.” 

Vuilcontainers al muziekinstrument

Een glansrijke rol was deze avond weggelegd voor de slagwerkgroep van de Dr. Schaepmanharmonie. Nadat de leden op het podium hun talent hadden laten zien en horen, stapten ze de bühne af. De gebruikelijke instrumenten verruilden ze vervolgens voor vuilcontainers waarmee de slagwerkgroep alle bezoekers verbaasden en verrasten. Gerard Tassche, lid en voormalig slagwerker bij de muziekvereniging genoot van het concert. “Dit doet me echt wat, uiteraard”, liet hij weten. “Ik ben volgens mij het langst lid op dit moment. De Dr. Schaepmanharmonie is ‘mijn club’. Het 100-jarig bestaan is al mooi. En dat we dan zo’n fantastisch concert mogen geven. Het kan niet beter. Een dikke pluim vooral ook voor alle zangers en zangeressen die hier toch maar even gaan staan.”

Na het concert bleef het nog lang gezellig op het Raadhuisplein waar de band Request de afterparty verzorgde.