Uitgaan & Cultuur

Molenaar Ed Westgeest uit Vasse maakt zijn tweede en laatste molenmaquette

VASSE - Hij is dol op knutselen en op molens. Met het maken van miniatuurmodellen van watermolens weet Ed Westgeest (70) uit Vasse deze hobby’s succesvol te combineren. Nadat hij in 2019 zijn eerste molenmaquette van watermolen De Mast in Nutter in schaal 1 op 40 maakte, rondde hij onlangs zijn tweede project af. Het betreft een maquette van een hamerbak met papiermolen naar een voorbeeld van watermolen Frans in Mander. De ambitie van Ed om alle vergeten watermolens in de regio na te bouwen kan hij vanwege zijn ziekte helaas niet waarmaken.

Het laatste kunstwerk van zijn hand maakte Ed op verzoek van Landschap Overijssel. Binnenkort krijgt de maquette van de hamerbak met papiermolen een plek in de permanente expositie in watermolen Frans.

Passie voor molens

Van kleins af aan is Ed Westgeest al gefascineerd door molens. Als kind bouwde hij ooit een miniatuurmolen die naar eigen zeggen best behoorlijk was gelukt. De kennis en interesse namen door zijn vrijwilligerswerk als molenaar in de loop der jaren alleen maar toe. Nadat de oud-docent gymnastiek en economie aan het ROC van Twente in Almelo met pensioen ging besloot hij wederom een maquette te maken. Het werd watermolen de Mast in Nutter, de molen waar hij als molenaar de ins en outs van kent. Inmiddels is ook zijn tweede, indrukwekkende project af. Het model was een verzoek van Landschap Overijssel.

Maquette als alternatief voor restauratie

De molenaar legt de aanleiding hiervoor uit: “Watermolen Frans bestond in 2011 300 jaar. Gedurende die tijd is de molen van een papiermolen een graanmolen geworden. Dat kwam doordat de Duitse minister-president Otto von Bismarck in 1870 de grenzen sloot voor de invoer van Nederlands papier ter bescherming van de eigen industrie. Het einde van de papierindustrie in deze regio was daarmee een feit. Veel papiermolens gingen daarom verder als graanmolens. Dat gold tevens voor watermolen Frans.” Het jubileum vormde aanleiding om plannen te maken voor het terug restaureren van de molen in de oude staat. Doordat bouwtekeningen ontbraken, bestond het risico op geschiedvervalsing. Landschap Overijssel vroeg Ed vervolgens om een maquette te maken voor de expositie in Mander. Dit alternatief stelt mensen alsnog in staat om te zien hoe de vroeger papier werd gemaakt. Laatste grootste project In totaal werkte Ed Westgeest ruim duizend uur aan het uiteindelijke resultaat. De mini hamerbak werkt volledig, is verlicht en herbergt tal van uiteenlopende bijzondere details. Over alles is creatief nagedacht. Van de handgemaakte jutezakjes, de dakpannen en stapeltjes papier tot de typisch Twentse gebinten en metselwerk. “De geveltekens en raampjes zijn gemaakt door Jeroen Frans, een van de nazaten van de oorspronkelijke eigenaren van watermolen Frans”, licht Ed toe. “Hij maakte de kleine onderdeeltjes met een computergestuurde CNS freesbank.” Hoewel de bouwer van plan was om nog veel meer molenmaquettes te vervaardigen, is het tweede model tevens zijn laatste. “In deze regio staan tientallen vergeten watermolens”, vertelt Ed. “Die had ik allemaal graag na willen bouwen. Dat gaat me helaas niet lukken. Drie jaar geleden werd ik ziek. Ik bleek slokdarmkanker te hebben. Beter worden doe ik niet meer. Mijn vrijwilligerswerk als molenaar heb ik daarom ook minder gemaakt. Momenteel sta ik op de reservelijst en ik ben inzetbaar bij calamiteiten. En tijdens de Tubbergse Molenfietsdag, zondag 13 juni, ben ik ook een paar uurtjes bij de molen. Ondertussen blijf ik wel knutselen aan kleinere projecten. Ik ben van plan om een reliëfkaart te maken van het Dal van de Mosbeek. Helemaal niks doen is niets voor mij.”


Reacties

Wat een geduld en vakmanschap liggen besloten in deze maquette. Een zeldzame topprestatie. Hier kunnen generaties nog plezier van hebben en inzicht verkrijgen in een eermaals gevestigd lokaal vakmanschap dankzij deze connaisseur, Ed Westgeest.