Uitgaan & Cultuur

Molenpassie en creativiteit als basis voor maquette Watermolen De Mast

VASSE – Van kindsbeen af stroomt de liefde voor molens al door zijn aderen. Het molenaarschap dat Ed Westgeest zich vervolgens eigen maakte is hem dan ook op het lijf geschreven. Maar de voorliefde voor molens kreeg tevens een andere uiting en wel in miniatuurvorm. Westgeest maakte namelijk een maquette van Watermolen De Mast in Nutter waar hij zich, naast Watermolen Singraven in Denekamp en Watermolen Bels in Mander, inzet als molenaar. De maquette geeft in schaal van één op veertig zowel de molen als het bakhuisje van binnen en buiten weer in beeld en geluid.

Met de minuscule kamraden en rondsel, de houten mini stoeltjes en de antiek ogende dakpannen van de gebouwen is Westgeest bijna drie jaar bezig geweest. “Ik ben blij dat deze maquette klaar is”, laat de molenaar tevreden weten. “Maar de tekening voor het volgende project, de hamerbak in Watermolen Frans, ligt alweer klaar.”

Molenroute
Amper vier jaar oud was Ed Westgeest toen zijn moeder hem achter op de fiets naar de kleuterschool in Wassenaar bracht. “Op weg naar school kwamen we langs Korenwindmolen de Windlust. Terplekke raakte ik gefascineerd door molens; ik was verkocht. Mijn vader bemerkte mijn interesse in molens en reed met mij langs verschillende windmolens. Het was in de jaren zestig dat we met het gezin op vakantie gingen naar Twente. Daar zag ik voor het eerst watermolens. Weer nam mijn vader me mee op een molenroute door Twente, de Achterhoek en het Duitse grensgebied.” Het bezoek aan Twente bleef niet bij vakanties. Tijdens zijn carrière in het onderwijs kwam er binnen de organisatie een arbeidsplaats vrij in Hengelo. Westgeest liet zich overplaatsen en verhuisde in 1979 naar Twente. Inmiddels is hij de vaste molenaar bij Watermolen Singraven en regelmatig werkzaam bij Watermolen Bels en Watermolen De Mast. 

Bevlogen hobbyist
De eerste hand aan de maquette legde Westgeest nadat hij met pensioen ging in 2016. Al was het niet de eerste keer dat de bevlogen hobbyist de Nutterse watermolen onder de creatieve loep legde. Westgeest: “In mijn jeugd was ik altijd al met modellen bezig. Van modeltreinen tot windmolens. Op vakantie in Hezingen, ik was destijds een jaar of twaalf, maakte ik foto’s van De Mast en nam de maten ervan op. Eenmaal thuis projecteerde ik de foto op hout en maakte er raampjes in. Het resultaat was een knullige maquette maar voor een twaalfjarige best aardig gedaan. Drie jaar geleden besloot ik om hem opnieuw te maken en deze keer goed.”

Onder het motto Trial and error
Ieder onderdeel maakte hij zelf onder het motto trial and error. Voor de realisatie bedacht Westgeest de meest creatieve oplossingen. Zo bewerkte hij kunststof foam dat als gebint dienst moest doen met een staalborstel. “Hierdoor ontstond een houtnerf-structuur”,  legt de bouwer uit. “Ik had de daken helemaal dichtgemaakt dus die gebinten, eigenlijk het hele interieur, zag je niet  vanaf de buitenkant. Gelukkig kwam mijn vrouw Marijke op het idee om een deel van de pannetjes weg te laten waardoor een kijkje ín de molen kan worden genomen. Tevens heb ik details toegevoegd die ik er zelf bij vind passen, zoals een zandpad in plaats van een verharde weg langs de molen en een Twents landhek. Onlangs hebben we in De Mast geluiden opgenomen van het waterrad, de molenstenen en de tandwielen. Deze worden nog in de maquette verwerkt.”

Ideeën te over
Na drie jaar knutselen staat het miniatuur kunstwerk in een grote glazen bak bij de familie Westgeest thuis. “De bedoeling was om de maquette een plek te geven in het bakhuisje bij Watermolen De Mast”,  zegt de eigenaar. “Helaas is het te vochtig binnen. Wat er nu mee gaat gebeuren weet ik niet. Ik ga er niet mee lopen leuren, er komt vast wel een goede bestemming op den duur.” Ondertussen is de Vassenaar alweer bezig met het uitkristalliseren van zijn volgende project; een miniatuurversie van de hamerbak in Watermolen Frans, een verzoek van Landschap Overijssel. “En daarna wil ik het station van Denekamp nabouwen”,  vervolgt hij. “Er zijn nog zoveel ideeën. Als ik alles nog wil doen wat ik van plan ben, mag ik wel 183 jaar oud worden.”