Uitgaan & Cultuur

Nostalgische sfeer bij de rit van de Koets’n Keerls

TUBBERGEN - Bij de start van de buitenrit van de Rijtuig-en arresleevereniging de Koets’n Keerls proef je de sfeer van vroegere tijden. De deelnemers zijn gehuld in authentieke kleding waarbij de hoge zijden hoed  of bolhoed voor de koetsier niet mag ontbreken. De rijtuigen zijn allen honderd jaar of ouder. Er zijn diverse soorten koetsen waaronder een Berline, dit is een reiskoets voor vier personen en een Franse postkoets, een zogenaamde Diligence getrokken door een vierspan. De koetsen staan keurig te blinken in de zon, de paarden worden voor de laatste keer geborsteld en het tuig is netjes gepoetst.

Op het erf van de familie Groothuis aan de Reutummerweg worden de deelnemers gastvrij ontvangen. Op het moment dat de paarden worden aangespannen loopt de voorzitter, Eddie Schoneveld, tevreden rond: “ Het is mooi dat we weer een rit kunnen organiseren, wij als organisatie en de deelnemers hebben hier lang naar uit gekeken. De deelname is niet zo groot als met de Twenterit maar er hebben zich toch ruim 20 deelnemers aangemeld en daar zijn we erg tevreden over. De rit is 28 km lang en gaat het meest over verharde wegen. Door de vele regen van de laatste tijd hebben we de route op een enkele plek moeten aanpassen, dat was gemakkelijk te realiseren”.

Echte liefhebbers

De deelnemers komen niet alleen uit Twente maar uit alle windstreken van ons land. Een verwoed liefhebber van oude rijtuigen en paarden is Jan van der Geest uit Sassenheim.  “ Via mijn vriend Harrie Homan uit Goor ben ik hier bij de Koets’n Keerls  gekomen. Het is een gezellige, gastvrije club. Daarom komen we telkens met veel plezier naar Tubbergen. Zelf ben ik meer dan dertig jaar bestuurslid geweest van diverse rijtuigenverenigingen in het westen van het land. We hebben ook veel ritten georganiseerd waaronder een avondrit dwars door Amsterdam”. Ondertussen gaat hij samen met drie vrienden uit de bollenstreek verder met het aanspannen van de paarden voor het rijtuig , een jachtbrik, en sluiten zich aan om van start te gaan.

Langs de route zie je veel liefhebbers die genieten van de mooie aanspanningen. De vrijwillige verkeersregelaars zorgen er voor dat alles vlekkeloos verloopt. Rond 19.00 uur wordt de stoet ontbonden en blijven de deelnemers nog even gezellig napraten over een mooie rit.

Foto: Ben Haarhuis