Uitgaan & Cultuur

Ondanks regen valt Geesterse Molendag niet in het water

GEESTEREN – Dat dertien inderdaad een ongeluksgetal is bleek afgelopen zaterdagmiddag tijdens de openluchtviering bij de Geesterse Molen, dit keer de dertiende editie. Het regende pijpenstelen, maar gelukkig was dat het enige minpuntje. Nagenoeg tachtig mensen waren aanwezig en konden vanuit een grote tent genieten van een sfeervolle viering.

Henk Hoefnagels en Carla Stamsnieder gingen voor in de viering dat als thema ‘De molen naar de wind keren’ droeg. Zij lazen toepasselijke teksten en ook de parochiële mededelingen werden gedaan. Het themakoor Courage uit Langeveen verzorgde voor de eerste keer het vocale gedeelte. Onder leiding van Miranda Berning-Snijders zongen ze acht mooie liederen en natuurlijk werd als laatste het Twentse volkslied ingezet dat door de aanwezigen uit volle borst werd meegezongen. Na afloop van de viering was er koffie en thee en werden de prachtige bloemstukken van Mirjam Huis in ’t Veld bewonderd.

Fijn noaberschap 
Ondanks dat er af en toe een pittige bui viel, was de opkomst bij de markt redelijk te noemen. De bezoekers konden genieten van een divers pallet aan standhouders. De Vogelwerkgroep Geesteren had haar collectie uitgebreid met vleermuiskasten en cadeaupakketten in samenwerking met de Geesterse wijnboer Adebaer. Dit getuigde weer van fijn noaberschap.

Wroetenhamburgers
Gerdi Kole en haar collega vertelden naar hartenlust over de mogelijkheden van Aloë Vera producten. Slager Hemmer promootte het streekproduct; wroetenhamburgers. Deze hamburgers worden door lokale boeren gemaakt. Met een gebakken uitje en wat sla op een  bruin broodje, was dit voor de bezoekers een ware traktatie.

Gezonde leefstijl
Imker Edward Segaar had een heerlijke collectie honing en aanverwante bijenproducten. Irene Zonneveld liet de bezoekers van honingrum proeven en Ada Vreman had smakelijke kruiden meegenomen. Margret Eppink informeerde de bezoekers over een gezonde leefstijl en serveerde verscheidene hapjes. Het aanbod van de standhouders was zeer divers, waaronder gebreide sokken, vilten producten, houtsnijwerk, sieraden, bloemstukken, dennenappelkunstwerken, gehaakte kleding en houten spreuken.

Fietstocht
Ook het aantal deelnemers aan de fietstocht was minder dan voorgaande jaren. Maar beide fietstochten, van twintig en veertig kilometer, waren de moeite waard, volgens de deelnemers. Ze genoten van het mooie Twentse landschap.

Drone demonstratie
Stichting Red de Grutto had een dronedemonstratie geregeld in de wei achter de molen. Bezoekers werden geïnformeerd over de noodzaak van een drone voor bijvoorbeeld het behoud van de grutto en het redden van reekalfjes tijdens de maaiperiode. Het doel was tevens  om nieuwe vrijwilligers te werven om met een drone te leren omgaan en zo de Stichting bij te staan na een gedegen inwerkperiode. Er was veel belangstelling voor deze demonstratie. Uiteraard werd er ook aan de kinderen gedacht. Ook dit jaar konden zij weer nestkastjes timmeren bij de Vogelwerkgroep Geesteren en er was natuurlijk een springkussen.

Vrienden van de Molen
De molenaars gaven deskundige uitleg over het reilen en zeilen van de molen en leidden veel mensen rond. De Stichting verkocht warme pannenkoeken en diverse soorten meel. Daarnaast werd er getracht nieuwe Vrienden van de Molen te werven. De Molen heeft nog altijd zeer veel onderhoud nodig.   

Informatie
Wie deze dagen verhinderd was, maar de Geesterse Molen wel een warm hart toedraagt, kan altijd Vriend van de Molen worden. Voor € 10,- per jaar wordt de Geesterse Molen gesteudn. Informatie kan opgevraagd worden bij Peter Haverkort, Peuverstraat 11 in Geesteren, tel. 0546-632701, email: p-haverkort@outlook.com.