Uitgaan & Cultuur

Publiek is de grootste winnaar tijdens de 19e Twentse Verlichte Carnavalsoptocht

TUBBERGEN - Na twee jaar kon afgelopen vrijdagavond de straatverlichting in Tubbergen eindelijk weer een paar uur uit tijdens de 19e editie van de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht. ‘Het mag weer!’ was dan ook een veelgehoorde kreet in aanloop naar het carnaval. Inderdaad, het mocht weer, en hoe! Door de straten van Tubbergen trok wederom een fantastische bonte stoet van verlichte carnavalswagens en zo’n tweeduizend kleurrijk uitgedoste en hossende mensen. Ruim vijfentwintigduizend bezoekers kwamen op het schouwspel af.

De toegestroomde menigte was getuige van een verlichte carnavalsoptocht met meer lampjes dan ooit. Onder meer dertien praalwagens waarvan acht in de  categorie grote praalwagens reden mee in de lichtparade.

De lat ligt elk jaar hoger

Tussen het verlichte spektakel van de praalwagens voerden de loopgroepen enthousiast hun acts op en wisten het publiek hiermee te vermaken. Bij elke editie komt de lat duidelijk weer hoger te liggen. Deelnemers trekken alles uit de kast om het beste van hun kunnen te tonen aan het rijen dikke publiek. Technieken waarbij computers gebruikt worden om de verlichting aan te sturen worden inmiddels al toegepast. En niet alleen bij de Carnavalswagens. Bij de loopgroepen gaat het er al net zo technisch aan toe. Mede door deze innovaties kan het publiek de grootste winnaar van de verlichte optocht worden genoemd.

‘Kijk nou, die hebben een verlichte trein op hun hoofd!’

Menigeen legde het lichtspektakel vanaf de zijlijn vast op foto of video. Hans uit het Utrechtse Baarn valt van de ene verbazing in de andere. “Echte carnavalisten zijn we niet”, laat hij weten. “Maar na twee jaar wilden we er toch weer even van proeven. We zijn op bezoek bij kennissen in Almelo die voorstelden om vanavond naar Tubbergen te gaan. Nou, ik zal je eerlijk zeggen. Ik heb nog nooit zoiets gezien”, zegt hij opgetogen. “Dit is toch niet normaal, joh. Wat een werk. Kijk nou, die hebben een verlichte trein op hun hoofd”, roept de bezoeker als de loopgroep van de Wietkiekers voorbij komt. “Even filmen.”

Binnen bij de Delle zit de jury bijeen om de bevindingen om te zetten in een uitslag. “De juryleden wonen niet in de regio”, laat Gerald Hampsink van de stichting TVCO weten. “Ze wonen onder meer in Ommen, Deventer, Lemelerveld en Baarlo, Limburg en zijn dan ook volledig onafhankelijk.”

Prijzengeld verhoogd

Na de optocht trokken zesduizend feestende carnavalsvierders naar de twee feesttenten in het centrum van Tubbergen. Om uitbundig feest te vieren èn om getuige te zijn van de prijsuitreiking. Deze editie zat er zo’n €18.000 in de prijzenpot. De organiserende stichting TVCO had de oproep van de wagenbouwers serieus genomen en besloten tot een verhoging van het prijzengeld. Iedereen heeft te maken gekregen met meer en hogere kosten, zo ook de wagenbouwers, lichtte de organisatie het besluit toe. De stichting doet dit niet alleen om de gestegen kosten te compenseren, maar tevens om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van licht mogelijk te maken. DKW Vasse, die de straten doorkruiste met een adembenemend mooi verlichte praalwagen, toog uiteindelijk met het felbegeerde lampje huiswaarts.