Uitgaan & Cultuur

Restauratie grote Geesterse Molen afgerond!
Wat is er gebeurd?

GEESTEREN - De molen is van bovenaf gezien een achthoek. Op elke hoek loopt er een houten stijl omhoog vanaf de begane grond door naar de kap. Dit noemt men een achtkantstijl. Omdat er meerdere van deze achtkantstijlen slecht en/of stuk waren, zijn deze gerepareerd.

Om bij deze achtkantstijlen te komen, moesten de restaurateurs de wieken en de kap van de molen afhalen. Dit was ook gelijk een mooi moment om onderhoud uit te voeren aan het boventafelement en de kruivloer, omdat deze onderdelen normaal lastig te bereiken zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere werkzaamheden uitgevoerd; twee lange schoren zijn vervangen en de balkkoppen op de begane grond zijn gerestaureerd. Daarnaast zijn de molenaars druk bezig geweest met schilderen en kleinere klussen.

De restauratie van de molen heeft zo'n € 93.500 euro gekost. Dit bedrag is door middel van sponsoring, subsidies van het Rabofonds, De Hollandsche Molen en het Prins Bernard Cultuurfonds, en eigen geld bij elkaar gebracht.

Roald Hans, die een bedrijf in Vriezenveen heeft voor restauratie en onderhoud van Molens, heeft de werkzaamheden naar volle tevredenheid afgerond. 

Bouwhistorisch onderzoek

Tijdens de restauratie is er ook een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd in de molen. Er zijn namelijk oude (hergebruikte) bouwmaterialen in de huidige molen aanwezig die afkomstig zijn uit een oud type houten standerdmolen die ooit op deze plek gestaan heeft. Een standerdmolen is uniek voor Oost-Nederland. Deze oude standerdmolen is in 1862 afgebroken omdat deze niet genoeg capaciteit had.

Het bouwhistorisch onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Hollandsche Molen. De enige nog aanwezige standerdmolen in Twente (Wissink’s Möl in Usselo) is bij dit onderzoek meegenomen. Dit om te kijken of er veel overeenkomsten zijn tussen deze molen en de vroegere molen op de plek in Geesteren. De resultaten van het onderzoek zijn op te zoeken via de website van de Hollandsche Molen.