Uitgaan & Cultuur

Reutum in het licht...
een stralend evenement!

REUTUM - Wie nu door Reutum en het buitengebied rijdt waant zich in een sprookje. De straten zijn verlicht met duizenden lampjes. In het dorp en de buurtschap Reutum wordt je verrast door de vele creatieve kerstcreaties. Zo is er vrijwel direct na de start van de route in Reutum een kerststal opgesteld in een historische boerenschuur. Iets verderop staan in een weiland enkele huisjes en een kerk gemaakt van hout, mooi aangelicht. Het is een waar stukje huisvlijt. De meest bijzondere creaties kom je tegen. Zo kun je o.a. genieten van een arrenslee getrokken door rendieren en ook van een heuse kerstdis. Als je bijna aan het einde van de route bent gekomen dan staat, aan de Nieuwe Matenweg , een meters hoge kerstengel met de toepasselijke tekst “ Love came down ’’

Trots

Reutum in het licht wordt al voor het twaalfde jaar georganiseerd. Eén van de initiatiefnemers zijn Gerard en Astrid Vrerink  Gerard vertelt met enige trots over de organisatie maar is ook bescheiden: “ Neumt mie mer gen veurzitter, wie doot het met het hele dorp ”.  Alle straten en buurtschappen doen er aan mee, de saamhorigheid is groot. Volgens Gerard Vrerink groeit het nog elk jaar. “ De mensen maken elkaar enthousiast, ze bedenken zelf de thema’s voor hun wijk. Waar nodig kan de organisatie een beroep doen op de Knutselclub, welke bestaat uit vijf personen. Deze mensen maken verschillende onderdelen en helpen met het ophangen van de lampjes. We kunnen ook altijd rekenen op de hulp van diverse bedrijven uit Reutum die kosteloos materialen en machines aanbieden”.

Om de buurten extra te motiveren zijn er elk jaar prijzen te winnen voor de mooiste versieringen. In het eerste weekend beoordeeld de jury de verschillende wijken en worden de prijzen uitgedeeld. Dit jaar ging de eerste prijs naar ’t Noordik. De jury vond het mooi dat zij verschillende materialen van vorig jaar op een bijzondere manier hadden hergebruikt. Daarmee is het een prachtig geheel geworden. De tweede prijs was voor de wijk de Maten en de derde prijs ging naar Kerkstraat Noord. Elk jaar is er ook een aanmoedigingsprijs, deze ging naar de Zuiderburen. Zij hebben hun wijk aangekleed met verlichte rupsen.

Route is gewijzigd

De route is dit jaar aangepast. Vrerink zegt dat dit de verkeersveiligheid ten goede komt. “ De laatste jaren was het in het centrum heel erg druk, met name in de weekenden en op de beide kerstdagen. Nu start de route op de rotonde, richting het voetbalveld van VV Reutum. De route is ruim acht kilometer en eindigt in het buitengebied aan de Zonnebergweg. We hebben dit jaar ook nieuwe fluorescerende bordjes aangeschaft, deze vallen beter op in het donker. De doorstroming zal vlotter verlopen ook bij de drive-through. Dit is een plein  tegenover de horeca gelegenheid van Bays waar de bezoekers met de auto langs kraampjes  met allerlei versnaperingen kunnen rijden. De samenwerking met Bays verloopt uitstekend. We heffen geen entree. Aan het eind van de drive-trough kunnen de mensen een vrije gift geven”. 

Handjes nodig

Volgens Gerard Vrerink was Reutum bijna in het donker komen te zitten. “ Enkele jaren geleden was ons plan om maar een keer te stoppen. We hadden het al jaren gedaan, het werk werd alsmaar meer en we kwamen handjes tekort om de organisatie rond te krijgen. Tijdens een vergadering met de ondernemersvereniging hebben we dit probleem aangekaart. Enkele ondernemers onder aanvoering van Jean Paul Deterink hebben het tij gekeerd. Dit is iets van Reutum en dat moet zo blijven. Nu helpen de ondernemers op de laatste weekenden in november met opbouwen en is er na afloop een gezellige nazit. Helemaal geweldig dat het zo kan ’’.

Vernieuwend

“Het is een uitdaging om steeds weer iets nieuws te bedenken” aldus Gerard. “ Dit jaar was de opening spectaculair met verlichte voertuigen. Geen standaard auto’s maar oldtimers en ander bijzondere voertuigen, waaronder zelfs een maishakselaar. De reacties waren geweldig, er hebben zich nu al mensen aangemeld die hier volgend jaar ook graag aan mee willen doen”. In deze tijd van hoge energieprijzen heeft de organisatie een statement gemaakt naar de bewoners om zoveel mogelijk gebruik te maken van LED lampen. Daarmee kunnen ze de onkosten binnen de perken houden.