Uitgaan & Cultuur

Sprookjeseditie Glasrijk toont schitterende creaties

TUBBERGEN - Na een prachtige opening op de dinsdagavond, mede verzorgd door KAFT, ging afgelopen woensdag alweer de 23e editie van Glasrijk Tubbergen van start. Kunstcurator Renée Korbee had ook dit jaar zeer hoogstaande glaskunst uit binnen- en buitenland geselecteerd. Schitterende creaties waren te bewonderen op de meest uiteenlopende plaatsen. Overal in Tubbergen was het echt genieten! Er is dit jaar een zeer groot aantal rondleidingen verzorgd. Het thema ‘Mirror, mirror, glazen sprookjes’ zorgde voor zeer veel inspiratie.

Zo was er bijvoorbeeld het tableau ‘Octopus, Zeespiegel en Bustier’ van Patula Berm, een barokke weerspiegeling van het onderwaterleven, waar zeemeerminnen zich opmaken voor het bal masqué. In de basiliek werd men helemaal stil van de geometrische kunst van André van Lier,  van zowel helder als gekleurd optisch glas, met een klein lichtje erop en op de achtergrond de ramen van de familie Nicolas. En in het oude atelier waren de ‘Seven seas dressed in blue’ van Tine Vroonen te bewonderen, zeven zeemeerminnen van maar liefst 110 centimeter hoog, gemaakt van handgeschept papier, gravures en overlay glas.

 

Art & Shopping
In de winkels, de aula van het Canisius en in de pagodetenten was ook wederom veel kunst te bewonderen, van de verlichte kunst van Piet Brummelbos tot objecten voor in de tuin, sieraden of mooi glaswerk voor in huis. Nieuw dit jaar was het Art & Shoppingcenter, in het voormalige pand van Derksen, waar een prachtige galerie was ontstaan, voor meerdere glaskunstenaars.

 

Educatie
Voor alle basisscholen in Tubbergen is weer een uitgebreid educatieprogramma verzorgd. Zo hebben de leerlingen van de groepen zeven en acht deelgenomen aan workshops en een object beschilderd. Met een lesbrief gingen ze naar het Eeshofbos en natuurlijk was er een bezoek aan de glasblaastent. De buitenschoolse activiteit voor leerlingen van de groepen vijf en zes was een groot succes. Deze kinderen hebben een eigen glaswerkje gemaakt. Binnen twee dagen was deze activiteit volgeboekt.

 

Randprogramma
Tevens was er een gevarieerd randprogramma, verzorgd in samenwerking met KAFT. Jong en oud heeft uitgebreid voor de lachspiegels gestaan en genoten van de moderne dans bij de Witte Wieven, door Innerall, en de sprookjesdans door de allerkleinsten van dansschool By Sandra. De muziek van de Spekhesten uit Vasse zorgden voor een heerlijke sfeer, samen met de jongleurs en acrobaten van kindercircus Tubantino. Op de Avond van het Vertellen genoot het publiek ademloos van de verhalen van de Nationale Vertelschool en Jan Bornebroek.

 

Verloting
Wie dit jaar een catalogus kocht, maakte kans op een kunstwerk van de Tubbergse glaskunstenaar Ellen Kleine Schaars, ter waarde van € 350. Elke catalogus was genummerd. Zondagmiddag was de trekking van het winnende lotnummer in Café De Kroeg.

 

Bestuursleden gezocht!
Deze editie van Glasrijk was de laatste voor voorzitter Harry Kolk en bestuurslid PR & Communicatie Hans te Kolsté. Glasrijk Tubbergen is dus dringend op zoek naar mensen die het stokje over willen nemen. Dus als u ook zo genoten heeft van dit unieke glasevenement en daar de schouders onder wilt zetten, neem dan contact op met Hans te Kolsté (06-22282179)