Uitgaan & Cultuur

Tom Braakhuis dit jaar ‘Poaskerl van Mander’

MANDER - Al decennialang wordt in Mander een paasvuur gebouwd. Elk jaar bepaalt Carnavalsvereniging Mander wie de bijzondere eer heeft om ‘Poaskerl van Mander’ te zijn. Dit jaar is dat Tom Braakhuis die tevens de eervolle taak heeft om de organisatie en het aansteken van het paasvuur op zich te nemen. 

Tom is bij CV Mander ook de persoon die het licht brengt. Hij is een druk baasje die zich bezig houdt met de verlichting op de wagens voor de verlichte optocht in Tubbergen. Maar ook rondom de carnaval en binnen de vereniging een gezien persoon die waar nodig ‘het licht’ brengt. Voor hem dus dit jaar de taak om het paasvuur te ontsteken samen met zijn kinderen Sam en Bink als zijn vrouw Lotte. Al vele jaren wordt op het land van zijn familie het paasvuur van Mander gebouwd.

 

Ophalen hout

Traditiegetrouw wordt op paaszaterdag met het buurtschap Mander hout opgehaald voor het Paasboaken. Op trekkers met platte wagens en daarop vaders en vele kinderen gaat men zo het buurtschap in voor het ophalen van hout. Velen kijken hier dan ook naar uit. Nadat op het land het Paasboaken is opgebouwd wordt gezellig nagezeten door groot en klein.

 

Lampionnenoptocht

Op eerste paasdag gaan de kinderen uit Mander voorop met een lampion in de optocht naar het paasvuur. Om 20.30 uur wordt het paasvuur, dat zich in het Streu bevindt, aangestoken. Alle buurtbewoners van Mander en omgeving zijn uitgenodigd en daarmee gaat deze traditie voort. Ieder jaar is het mooi om te zien dat veel toeristen bij het ontsteken aanwezig zijn.