Uitgaan & Cultuur

Wind, zon, pracht en praal op eerste carnavalsoptocht in Langeveen

Langeveen / Bruinehaar - Even was het spannend of het voorspelde onstuimige weer roet in het carnavaleske eten zou gooien. Maar met een stevige, frisse wind en zelfs de zon die nog even doorkwam ging afgelopen zaterdag om 14.00 uur toch de eerste Twentse carnavalsoptocht van start in Langeveen. Deelnemende carnavalsverenigingen toonden vol trots hun creativiteit. Een- en tweelingen, loopgroepen, kleine en grote wagens maakten indruk op het toegestroomde publiek. Van kabouters en personages van de Fabeltjeskrant tot jagers en piloten vulden de bonte stoet. 

Prins Patrick, adjudant Jeroen, hun hofdames José en Miranda, jeugdprins Idse en jeugdadjudant Maties hadden een ereplaats op de prinsenwagen van de Turftrappers. Alle deelnemers trokken eerst aan hen voorbij, voordat de prinsenwagen als laatste aansloot in de optocht.

Vlammende start
In de dagen voor de optocht was het onzeker of de voorspelde windstoten en donderwolken een veilige optocht in de weg zouden staan. Uiteindelijk bleek dit niet het geval en konden alle wagens, loopgroepen en een- en tweelingen aan de jaarlijkse parade in Langeveen beginnen. Het massaal toegestroomde publiek kon genieten van zo’n 2300 deelnemers, waaronder ook nieuwe groepen als Kroeskontrol uit Fleringen. Zij maakten hun thema Vlammend van start helemaal waar door te winnen bij de grote loopgroepen. Ook vanuit Kloosterhaar was er een debutant. Cv de Kloosternarren, die vorig jaar werd opgericht, liet hun prinsenwagen voor de allereerste keer rijden in een optocht. Langs de route maakten de aanwonenden er eveneens een feestje van. Regelmatig snelde een Langevener richting de stoet om passerende deelnemers te voorzien van een hapje of een drankje.

Kunst door de straten
Het stikstofbeleid vormde voor diverse deelnemers een dankbare inspiratie. Zo hanteerde cv de Jökkers uit Langeveen de slogan: Het stikstofbeleid interesseert ons geen moer, wij hebben groente en fruit van de boer. “Dat hele gedoe over het stikstofbeleid domineert al lange tijd het nieuws. Ik had wel verwacht dat dit gebruikt zou worden tijdens carnaval”, zegt bezoekster Léonie uit Wierden. “De optocht in Langeveen is de eerste in deze regio. We proberen ieder jaar te komen kijken. Het is gewoon kunst wat hier door de straten trekt, echt geweldig om te zien.” Zoals altijd toverden de een- en tweelingen regelmatig een lach op het gezicht bij het publiek. De Dolly’s namen vanonder een knalblauwe pruik de maat op en droegen op hun bonte jurken spreuken als wie bint dikke moat’n en wie bint onze moat kwiet. Een gelegenheidsechtpaar met een blindenstok nodigde toeschouwers uit om met hen op blind date te gaan en deelden er kaartjes voor uit. De uitverkorenen reageerden zichtbaar geamuseerd.

Grote prijs, geinprijs en pechprijs
Deskundige, onafhankelijke juryleden stonden op verschillende plekken langs de route. Zij beoordeelden de kwaliteit van de optocht, letterlijk en figuurlijk, als erg hoog. Ze zagen veel ludieke thema’s voorbij komen en ook de interactie met het publiek werd als geweldig bestempeld. Uiteindelijk kwam cv de Kroegtijgers uit Geesteren met maar liefst 168 punten als winnaar uit de bus. Met hun thema Wij vieren een MAYAstreus carnaval wonnen zij de prijzenpot van € 1.111,11. De tweede prijs in de categorie grote wagens ging naar cv de Venfluiters uit Manderveen met Venfluiters op jacht en cv Reutummerteut eindigde met Een vlekkeloos carnaval op de derde plek. De geinprijs ging dit jaar naar de familie van de hoogheden, met hun thema Met de kippen op stok en de geiten in de stal vieren wij carnaval. De pechprijs was voor cv Ketel. Hun aggregaat ging stuk waardoor de loopgroep een groot gedeelte van de optocht zonder muziek zat.

Prijzen in andere categorieën
Kleine Wagens: 1 cv de Jökkers (Groenteboer), 2 cv de Dwarskiekers (Kermis) en 3 cv de Hènige Slepvèènt (Een race tegen de tijd) Grote loopgroepen: 1 Kroeskontrol (Vlammend van start), 2 Bergkiekers (Wij duiken het carnaval in) en 3 CV de Peuveresch (Zo vrij als een vogel) Kleine loopgroepen: 1 CV de Komkommers (Bijdehand!), 2 De Dolly’s (Dikke Moaten) en 3 CV Deug(t)niet (Met carnaval geen gedoe, we houden wijs onze snaveltjes toe) Een- en tweelingen: 1 Ben Bernds (Ik zit der kats duur hen), 2 Jeanette en Monique (Wij zitten in de nesten) en 3 Brother and Sister (Dat pikken wij niet maat) Jeugd: 1 Greenteam (De middelbare school is in zicht), 2 Jongens van groep 8 (‘t Wöt’n moal tied!) en 3 De Hooikeals (Stikstofbeleid). Het volledige juryrapport is te vinden op de website: www.turftrappers.nl.