Uitgaan & Cultuur

Zomercarnaval op de Mariaschool in Langeveen

LANGEVEEN / BRUINEHAAR - Wat doe je als carnaval in februari niet door kan gaan? Dan verplaats je het naar later in het jaar, als de zon volop schijnt en maak je er een zomercarnaval van. Dat was wat Carnavalsvereniging de Turftrappers vorige week deed op de Mariaschool in Langeveen. Het speelplein werd vrolijk versierd met slingers en ballonnen en alle kinderen kwamen verkleed naar school. Een hoofdrol was er voor jeugdprinses Floortje (Kuipers) en jeugdadjudante Lara (Kleizen). Een week eerder hadden beide jeugdhoogheden al hun eerste officiële activiteit. Bij de Mariaschool hesen ze de Turftrappersvlag, het teken dat carnaval op de lagere school begonnen is. De technische commissie plaatste borden bij hun huis, de buren versierden de tuinen prachtig en er werd genoten van een hapje en een drankje, inclusief zelfgebakken cake van Lara.

Opening kleuterspeelplaats

Op de dag van het zomercarnaval verzamelde iedereen zich eerst bij de kleuters, waar de jeugdhoogheden hun tweede officiële activiteit hadden. Ze openden de nieuwe speelplaats van de kleuters door het doorknippen van een lint. Omdat deze speelplaats mogelijk gemaakt was met de hulp van Bernd ter Groot, Arjan Paus en Rick de Tuinman, mochten deze mannen als eerste van de nieuwe glijbaan af.

Vervolgens verplaatste iedereen zich naar het grote speelplein. Hier konden de kinderen gezellig buiten zitten, op zelf meegebrachte kleden, kussens en dekens. Samen met juf Mirthe en juf Hilde heetten Floortje en Lara iedereen van harte welkom, ook de president van de Turftrappers, leden van de Raad van Elf, oud-hoogheden en enkele familieleden. Hierna presenteerden zij het minigala.

Minigala

Kinderen uit verschillende groepen hadden een optreden ingestudeerd. Er was voor het eerst een poppenkastvoorstelling, door Wes uit groep 8, Luuk en Ties uit groep 7 deden een humoristische act van André van Duin en er werd natuurlijk gedanst, door de meiden van groep 4, Fiep en Lotte uit groep 5, Kaylee, Renske, Emma en Fleur uit groep 6 en – stoer, helemaal alleen op het podium – door Babet uit groep 2. De kinderen op het speelplein dansten en zongen uit volle borst mee.

Onderscheidingen

Net als bij de Turftrappers werden er ook door de jeugdhoogheden officiële onderscheidingen uitgereikt, met een foto van Floortje en Lara erop. De meiden namen hun vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes, zusje, vriendinnen Melle en Lynn en juffen Mirthe en Hilde op in hun orde, omdat deze mensen heel belangrijk voor hen zijn.

Kinderoptocht

Na een beker ranja en een chocolaatje maakten de kinderen zich op voor de eerste zomercarnavalsoptocht, voor het eerst na 22 jaar weer een kinderoptocht in Langeveen. Voorop gingen de jeugdhoogheden, achterop een mooi versierde auto. Zij werden gevolgd door een kleurrijke, bonte stoet met enthousiaste kinderen en bijzondere creaties, van een grappig spook tot een prachtig piratenschip. Terug op het schoolplein was er voor iedereen een heerlijk biologisch ijsje van de familie Broenink uit Bruinehaar en werd de disco ingezet door DJ Erik. Het werd een prachtig zomercarnaval, vol zon en vrolijkheid.