Uitgaan & Cultuur

Zomerevent Tubbergen vol zon, zeemansliederen en gezelligheid

TUBBERGEN - In het centrum van Tubbergen was het afgelopen zondag gezelligheid troef tijdens het Zomerevent. De terrassen, de winkelstraat en de drie podia stroomden vol. De combinatie van de koopzondag met braderie van uiteenlopende kraampjes en de tweede editie van het Shantykoor bleek wederom een schot in de roos. Verdeeld over de podia lieten zo’n 450 zangers en zangeressen van tien koren hun stemmen horen. Bezoekers zongen mee en genoten op deze zonovergoten Vaderdag.

Shantykoren wisselden elkaar af en maakten plaats voor een piratenkoor of een vrouwenvisserskoor. “We kunnen behoorlijk veel liedjes meezingen”, zegt Minke Venema uit Langeveen. Zij is samen met haar vriend Arie Westerink uit Apeldoorn naar het dorpscentrum gekomen. “Ik moet zeggen dat ik mannenkoren mooier vind dan vrouwenkoren. De afwisseling is leuk en het is vooral gezellig!” Westerink is het ermee eens maar overweegt niet om zelf bij een koor te gaan. “Nee dat is niks voor mij. Ik zing alleen onder de douche.” Veel andere bezoekers trokken alle registers open en zongen deze zondag luidkeels mee met de Zuiderzeeballade en Bloody Mary. Na de optredens begaven de vocalisten en musici zich onder het publiek om vervolgens samen te genieten van het volgende koor.

 

Iedereen op één lijn

De organisatie van het festival was in handen van Shantykoor de Schuytenvaerders. Ter ere van hun eerste lustrum hield dit Tubbergse koor vorig jaar voor het eerst een Shantyfestival. “Dat was gelijk een groot succes”,  blikt Koos Prins, voorzitter bij het koor, terug. “En ook deze editie kan de boeken in als super geslaagd. Zelden zie je zoveel publiek tijdens een festival. Ook bij de andere podia, bij Bike Totaal en Hotel Brasserie de Notaris is het druk. Het succes van deze formule voor het Zomerevent is ook de samenwerking met onder meer Tubbergen Bruist, verenigingen, gemeente en ondernemers. Vanochtend werden de koren in het gemeentehuis ontvangen met koffie en krentenwegge. Dat is toch uniek? Iedereen zit op één lijn, dat werkt zichtbaar. De enige spelbederver die ik kan bedenken is het weer maar daarover hebben we vandaag beslist niet te klagen. Een derde editie volgend jaar komt er zeker.”

 

Op herhaling

Als een derde Shantyfestival gegarandeerd is, dan hopen de Sjompiesingers uit Gramsbergen weer op een uitnodiging om deel te nemen. “Er is echt veel publiek”,  zegt Derk-Jan Altena uit Gramsbergen. “We zijn een enthousiast piratenkoor, inderdaad zonder pagepaai, en zingen nummers die iets pittiger en vrolijker zijn dan Shantynummers die we overigens ook zingen. Naast de Iers-, Duits-, en Spaanstalige liederen. Dit festival is hartstikke mooi. Als ze ons weer vragen komen we volgend jaar zeker terug. Maar dan wel graag op ons ‘eigen’ podium bij de fietswinkel.” Nadat de winkeldeuren sloten en de braderiekramen waren opgeruimd kwamen alle 450 zangers en zangeressen samen op het Raadhuisplein voor een laatste maar indrukwekkende samenzang.