Zakelijk

De Manderveense Aardbei spreidt de vleugels uit in Ootmarsum

MANDERVEEN / OOTMARSUM - Sinds de Manderveense Aardbei in coronatijd begon met een drive-in staan liefhebbers er wekelijks in de rij. Voor de in chocolade gedoopte aardbeien, de versgebakken wafels en de ijsbekers met verschillende toppings komen bezoekers van heinde en ver naar Manderveen. Sinds zaterdag kunnen zij hiervoor ook naar Ootmarsum. In het kunststadje opende de Manderveense Aardbei namelijk een pop-up store. En bij succes wordt het een blijvertje.

Naast uitbreiding met een tweede locatie is ook het assortiment in de Manderveense Aardbei pop-up store uitgebreid met streekproducten. Met het vertrouwde concept in een nieuw jasje hopen de eigenaren, Hardrik en Claudia Hindriksen een aanvulling te zijn voor Ootmarsum en voor de regio.

Interessant contrast
Het afgelopen jaar was een drukke tijd voor de ondernemers. Waar het coronavirus aanvankelijk een bedreiging vormde voor de zelfpluk en de horeca, vonden zij in een drive-in een creatieve oplossing om toch gasten te kunnen ontvangen. Dit initiatief werd binnen mum van tijd zo’n succes dat Hardrik en Claudia hun formule wilden uitbreiden. “We zeiden tegen elkaar: ‘Als we het doen, moeten we het nu doen’”,  vertelt Hardrik.  “Vervolgens gingen we op zoek naar een pand, niet wetend waar we uiteindelijk terecht zouden komen.” In het karakteristieke pand aan de Gasthuisstraat vonden Hardrik en Claudia Hindriksen uiteindelijk een perfecte plek voor een tweede verkooppunt. “Het pand dateert uit het begin van de negentiende eeuw”, vervolgt de eigenaar. “De sfeer die het uitademt past bij ons bedrijf. Een locatie in hartje Ootmarsum is heel wat anders dan buitenaf in Manderveen. Naar Manderveen komen de meeste bezoekers bewust. Hier in Ootmarsum komen mensen eerder spontaan binnen. Dat contrast maakt het juist interessant.”

Van varkenshouderij naar aardbeienteelt
Johan Hindriksen, vader van Hardrik en de oprichter van de Manderveense Aardbei juicht de nieuwe stap van zijn zoon en schoondochter toe. “Hartstikke mooi dat ze hier nu ook beginnen”,  vindt hij. “De naamsbekendheid hebben we wel. Nu kunnen nog meer mensen ons leren kennen. Soms moet je gewoon iets anders durven te doen. Dat deden wij destijds ook”, memoreert de nestor. “Vroeger hadden we een varkenshouderij. In 1981 begonnen we daarnaast met aardbeienteelt. Dat was naar aanleiding van een gemeentelijk tuinbouwproject om meer werkgelegenheid te creëren. De werkloosheid was destijds enorm. Van verschillende kanten hoorden we toen: ‘jullie zijn niet goed wijs’. Maar wij hadden er alle vertrouwen in en het werd een succes. In 1989 stopten we zelfs met de varkenshouderij.” “De kennis voor de teelt deden we toentertijd op in het zuiden van het land”,  vult zijn vrouw Wopkje Hindriksen aan. “De aardbeien smaakten heerlijk waardoor diverse gerenommeerde restaurants in de regio bij ons bestelden. Ik denk dat ik bijna alle horecakeukens in de buurt wel heb gezien bij het afleveren van de bestellingen. Aardbeien telen is veel werk maar we hebben nooit spijt gehad van de overstap. We vinden het dan ook fijn om te zien dat Hardrik en Claudia nu net zo gedreven en enthousiast zijn.”

Aanwinst voor Ootmarsum
De opening werd afgelopen zaterdag verricht door wethouder Benno Brand van Dinkelland en Ursula Bekhuis, wethouder van Tubbergen. “We zijn hier om de opening te doen van de Ootmarsumse vestiging van de Manderveense Aardbei. Jullie hebben natuurlijk al een fantastisch bedrijf in Manderveen, onze buurtge- meente Tubbergen. Ik denkt dat dit een aanwinst is voor Ootmarsum. Het zorgt voor nog meer diversiteit in het winkelaanbod.” Wethouder Bekhuis is het met haar collega eens. “Mooi dat een bedrijf uit de gemeente Tubbergen in Dinkelland voet aan de grond zet”,  vindt zij. “Het is goed dat ondernemers verder kijken dan hun eigen gebied. Daar neem ik mijn petje voor af, helemaal in deze tijd.”  Na de plechtigheden worden de aanwezigen getrakteerd op een warme wafel met aardbeien en slagroom. In de winkel worden gelijk de eerste klanten verwelkomd. De aardbeien met chocoladedip en de nieuwe cake-pops, cakjes op een lollystokje, red., vinden deze middag gretig aftrek. Ook de streekproducten trekken de aandacht. “Een winkel met echte streekproducten missen we in de gemeenten Tubbergen en Dinkelland”, legt Hardrik uit. “Daarom hebben wij deze toegevoegd aan ons assortiment. We werken samen met de producenten ervan. In de winkel liggen flyers van de bedrijven zodat geïnteresseerde bezoekers daar ook kunnen gaan kijken.”
Voorlopig hanteert de Manderveense Aardbei pop-up store een walk-through concept. En doordat de coronamaatregelen zijn versoepeld kan ook op het terras in Ootmarsum worden genoten van de gezonde en lekkere producten uit Manderveen.