Algemeen

Familie Alberink brengt eigen zuivel aan de man

HARBRINKHOEK – Sinds halverwege december staat er aan de Almeloseweg in Harbrinkhoek een zwart huisje. Dat huisje is de boerderijwinkel van de familie Alberink, waar ze ambachtelijke zuivelproducten van eigen koeien, kaas, eieren en aardappelen verkopen. Ambacht en versheid zijn niet de enige factoren die winkel ‘Ons boer’n erf’ bijzonder maakt. Dankzij een melktap en een gevulde automaat kunnen klanten zichzelf redden terwijl de familie de gelegenheid heeft om in hun melkveebedrijf aan het werk te zijn.

 

Een paar keer per dag worden de vakjes bijgevuld en soms hebben mensen hulp nodig, maar verder is de winkel op het begin van het erf aan Almeloseweg 110 zelfvoorzienend. “Zo kunnen we iedere dag van de week van acht tot acht open zijn”, aldus boerin Marieke Alberink. “Ik maak al vijftien tot twintig jaar zelf yoghurt, net als mijn moeder dat vroeger deed. Dat vond ik zo leuk dat ik een aantal jaar geleden een boterkarn heb gekocht en ook zelf boter ben gaan maken. De volgende stap was uitbreiden om die producten op de markt te brengen, maar wel op onze eigen manier, met de verse melk van onze eigen koeien.”  De melk is niet alleen bewerkt als yoghurt, boter, vla of karnemelk beschikbaar, maar ook rechtstreeks van een melktap waar bezoekers verse melk kunnen tappen. Melk van koeien, die als het weer het toe laat, in de wei achter de winkel staan.

 

Ideaal systeem

De melktap is niet de enige machine in de winkel, er staat ook een automaat waar klanten de producten uit kunnen halen. Vol trots vertelt Marieke over de moderne middelen in de winkel: “Met een touchscreen kunnen mensen aangeven wat ze willen, betalen met muntgeld of pin en dan gaat het juiste vakje open. Het is een ideaal systeem, zo kunnen we de winkel open hebben zonder dat we er zelf bij moeten blijven. Ook hebben we nooit veel contant geld en brengt het pinnen mensen gewoon veel gemak. Maar de reacties die we krijgen maken het nog mooier. Zo is er een oudere meneer die regelmatig terugkomt, maar moeite had met de technologie. Iedere keer dat hij in de winkel staat komen we helpen en hij wordt er steeds beter in. Maar er was laatst ook een moeder met jong zoontje die helemaal verrast was toen het vakje open ging.”

 

Vanaf dag een enthousiast

De vakjes zijn gevuld met de ambachtelijke zuivelproducten van de familie Alberink, eieren en aardappels van buren uit de buurt en kaas. Ruben Alberink, de man van Marieke, kijkt ook trots naar de uitdaging van de eigen winkel. “We hebben sinds de winkel vorm begon te krijgen veel positieve reacties gehad. De gemeente reageerde vanaf dag één enthousiast en ook mensen die de bouw van de winkel zagen bleven even hangen om in gesprek te gaan. Hartstikke gaaf om te zien hoe mensen met ons meeleven.” De familie Alderink kijkt ook al vooruit: “Misschien komen er op termijn nog wel vakjes bij!” Houdt voor meer informatie de
Facebookpagina van ‘Ons boer’n erf’ in de gaten.