Algemeen

Betsie Brokers viert haar 100e verjaardag

TUBBERGEN - Tubbergen heeft er een kersverse eeuwelinge bij. Betsie Brokers vierde vrijdag 12 april namelijk haar 100e verjaardag. In een versierde woonkamer in Woon-zorgcentrum de Bloemenhof kwamen familie en medebewoners de jarige feliciteren. 

Een boog met ballonnen markeert de feestlocatie. Binnen wordt er gezongen voor Betsie. Dat ze 100 jaar zou worden, had ze nooit verwacht. “Ik ben nog altijd goed te pas”, aldus de jarige.

In de genen

Haar fysieke gezondheid is volgens haar kinderen op zich nog aardig goed. Lopen is er echter niet meer bij en ook haar geheugen laat haar de laatste tijd soms wat meer in de steek. Al haar broers en zussen zijn overleden en geen van hen heeft de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikt. Haar ouders mochten wel ouder dan negentig worden en een verre oudoom van Betsie bereikte zelfs de leeftijd van 108 jaar. Het zit blijkbaar toch in de genen. “Ik had niet verwacht dat ik 100 jaar zou worden”, zegt Betsie.

Ze zit in de woonkamer van De Bloemenhof waar haar verjaardagvisite ontvangt. Ook burgemeester Anko Postma komt samen met zijn vrouw Esther de 100-jarige bezoeken. “Dit is de eerste keer dat de burgemeester op mijn verjaardag komt”, merkt Betsie op. “Heel leuk en gezellig.”

Café de Esch

Als vierde telg in een gezin van acht kinderen werd Betsie Haggeman geboren op 12 april 1924 in Steenderen, bij Zutphen. Na de lagere school gaat ze in betrekking bij diverse gezinnen in de buurt van Zutphen en later in Almelo. Tijdens de bruiloft van haar oudste zus leert ze in april 1950 haar latere man Jan Brokers kennen. Jan had duidelijk veel over voor de liefde. Bijna elk weekeinde fietste hij op een gewone fiets zonder versnelling vanuit Tubbergen naar Steenderen.

Ze trouwen in 1952 waarna Betsie verhuist naar Tubbergen. Het echtpaar gaat wonen bij Café de Esch, het café van haar schoonouders, tegenover het Dr. Schaepmanmonument. Dat is ook het thuis van Jans vader, zijn tweede echtgenote en twee kinderen van Jans oom. Naast de zorg voor het grote ‘gezin’ en het huishouden helpt ze overdag caféklanten wanneer Jan bezig is met zijn touwhandel.

Gezellige verjaardag

Samen krijgen Jan en Betsie vier kinderen en inmiddels ook negen kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Het overlijden van kleinzoon Martin in 1999 zorgde voor veel verdriet. Een jaar nadat Betsie en Jan in 2006 naar de Eeshof verhuizen, overlijdt ook Jan. Betsie blijft alleen achter en is gezegend met een gezond gestel. Dat blijkt wel als ze op haar 84e nog met haar dochter en schoonzoon naar Canada reist om er haar kleindochter te bezoeken. Wanneer ze rond haar 95e meer zorg behoeft, verhuist ze naar de Bloemenhof. Daar is het op haar 100e verjaardag een gezellige bedoening.

“Van mijn medebewoners kreeg ik een mooi kunstwerk”, vertelt Betsie. Ze toont een schilderij waarop geverfde dennenappels een kleurrijk boeket vormen. Ernaast prijken foto’s van de creatieve kunstenaars. “Ik heb nog nooit zoveel verjaardagsvisite gehad”, zegt ze terwijl ze de tafel rondkijkt. “Zelfs de burgemeester was er vanmiddag met zijn vrouw. Erg leuk en gezellig vond ik dat.”