Algemeen

Noaber-creativiteit blijft onverminderd stromen

Buurten en wijken maken zich op voor twaalfde editie Reutum in het Licht

REUTUM - Voor inwoners uit- en bezoekers van ver buiten Reutum is het inmiddels een jaarlijkse traditie. Toeren door de uniek versierde straten in het dorp Reutum in aanloop naar Kerstmis. Voor de twaalfde keren steken noabers in de bouw en buitenaf er de koppen bij elkaar om hun buurt het mooist te laten stralen. Na de spectaculaire opening, zaterdag 9 december, is de 8 kilometer lange route tot en met tweede kerstdag, dinsdag 26 december dagelijks te rijden.

Spetterende opening

De opening van Reutum in het licht vindt deze editie plaats onder de muzikale leiding van DJ Madhouse. “Deze dj komt uit het dorp en begon onlangs met het geven van lasershows”, licht Gerard Vrerink van de organisatie uit. “Dat leek ons natuurlijk ook een fantastisch begin voor Reutum in het licht. Het belooft een spetterende start te worden op de parkeerplaats voor Disco Bays.” Daarna krijgt de succesvolle optocht van verlichte voertuigen ruim baan. Zo’n 25 voertuigen, waaronder vier legerjeeps, een maïshakselaar, trekkers en oldtimers, rijden mee.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er geen drive-through ingericht. “Wel is er een grote kerststal te zien met houten, menshoge, beelden”, licht Vrerink toe. “Zo proberen we om elk jaar iets nieuws te bedenken.” 

Aangepaste route

Het aantal bezoekers is niet bij te houden maar duizenden zijn het er elk jaar zeker.  En niet alleen het publiek is enthousiast.  Nieuwe straten blijven zich aanmelden. Zo’n vijftien buurten zijn deze jaargang in de route opgenomen. Vrerink: “Uiteraard willen we zoveel mogelijk buren en straten bereiken. Ondertussen dienen we rekening te houden met de verkeersveiligheid. De wegen moeten open blijven voor hulpdiensten. De route was net klaar toen een buurt aangaf ook graag mee te willen doen. Daar liep de route net niet langs. Als organisatie zijn we dus gelijk bij elkaar gekomen om deze aan te passen. Of het gelukt is? Natuurlijk!” 

Knutselclub en OVR zijn onmisbaar

Er zijn noabers die vanaf het begin meedoen en ieder jaar een ander thema voor hun verlichting kiezen. Andere wijken kiezen er juist voor om het bestaan de thema verder uit te breiden. Het is heel verschillend. Het verbaast ons waar Reutummers de creativiteit vandaan halen”, merkt Gerard Vrerink op. “Je verwacht dat mensen wel een keer zijn ‘uitge-ideet’, maar het tegendeel is waar: de ideeën blijven stromen.” De gestage groei van het evenement betekent tevens meer werk voor de organisatie. Hulp van de knutselclub wordt dan ook bijzonder gewaardeerd. “De knutselclub is een groep mannen, Vutters, die in aanloop naar Reutum in het Licht wekelijks samenkomt om onderdelen te maken voor de aankleding van donkere punten op de route. Zij nemen ons veel werk uit handen waar we heel blij mee zijn. Daarnaast krijgen we wederom alle medewerking vanuit de Ondernemers Vereniging Reutum (OVR). Zonder hen is het niet mogelijk om dit evenement te houden.” 

Bezoekers van heinde en verre

De enige wens die de organisatie nog heeft is aanvulling vanuit de jeugd. “Wij worden allemaal een dagje ouder”, zegt Vrerink lachend. “Verjonging binnen de organisatie is zeer welkom. Reutum in het Licht zet ons dorp al twaalf jaar op de kaart, zelfs landelijk. Dat merk ik jaarlijks. Het rijden van de tocht is gratis. Aan het einde kunnen bezoekers een vrije gift doneren. Dan maak ik weleens een praatje met de mensen die vertellen dat ze Arnhem, Deventer of de Achterhoek komen. En wat ook geweldig is, is dat het rijden van de route bij verschillende verzorgingshuizen in de regio inmiddels jaarlijks op het activiteitenprogramma staat. Veel ouderen kijken er enorm naar uit.” 

Rondje langs de prijswinnaars

Waar meedoen belangrijker is dan winnen, is het winnen van een prijs voor de deelnemende buurten toch wel een dikke kers op de verlichte taart. Lang hoeven de noabers niet te wachten op het verlossende woord. “Gelijk de eerste avond rijdt de jury rond voor de beoordeling”, informeert de organisator. “Diezelfde avond brengen we de bordjes met daarop de behaalde plek persoonlijk rond. Die kunnen ze aan het begin van de wijk plaatsen zodat bezoekers zien wie de prijswinnaars -de nummers 1, 2 en 3 en de winnaar van de aanmoedigingsprijs- zijn.” 

Reutum in het Licht is van zaterdag 9 tot en met tweede kerstdag, dinsdag 26 december dagelijks te bezoeken.

Op de foto’s ziet u een impressie van Reutum in het Licht 2022