Algemeen

Canisiusteam Tubbergen succesvol bij laswedstrijd voor vmbo-leerlingen te Groningen

TUBBERGEN - De laatste weken hebben Bob Droste, Gijs Maathuis en Sem Bernds de nodige uren aan de voorbereiding besteed en vol goede moed zijn ze op 15 februari naar Groningen vertrokken voor deelname aan de regionale kampioenschappen MAG lassen voor het vmbo regio Noord.

Na ontvangst en opening door mevr. Olgers, productmanager onderwijs van het NIl, was er voor iedere deelnemer voldoende tijd voor het inlassen. Gedurende een half uur konden de kandidaten vertrouwd raken met het aan hun toegekende lasapparaat. Voor deze wedstrijd moesten ze het bekende ‘poppetje’ lassen met een MAG machine, dit in een tijdsbestek van 1,5 uur. Uiteraard werd er door examinatoren van het NIL (Nederlands Instituut Lastechniek) toezicht gehouden tijdens de wedstrijd en ook waren zij de beoordelaars van de gelaste werkstukken. Alle werkstukken worden uitsluitend visueel en door te meten beoordeeld conform de NEN-EN-ISO 5817. Visueel onderzoek geeft zes cijfers. -Twee maal cijfer 5 of één maal cijfer 4 is toegestaan, en de som van de 6 cijfers is ≥ 36 -De som van willekeurig twee cijfers gecombineerd is steeds tenminste tien Als hieraan voldaan wordt, zijn de kandidaten geslaagd voor het praktijkcertificaat MAG lassen niveau 1 en hebben ze recht op een gratis theorie-examen. Halen ze dat, dan wordt het certificaat omgezet in het diploma MAG lassen niveau 1.

De uitslag

Er is bijzonder goed gelast door de deelnemers en trots werd er door mevr. Olgers meegedeeld dat de meeste kandidaten het praktijkcertificaat hebben gehaald. Dit maakte veel indruk op haar. Allemaal toppers dus. Daarnaast was het werkstuk van Bob net even iets beter gelast dan dat van de anderen en daarmee is Bob op de tweede plaats geëindigd! M.a.w. tweede plaats van MAG lassen vmbo regio Noord Nederland. Bob, Gijs en Sem van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Tot slot ook dank aan Klaas metaal, smid Kamphuis Geesteren en Tasche constructie Albergen voor hun begeleiding van deze jongens bij het keuzevak ‘booglasprocessen’, mogelijk gemaakt door STO - baanbrekend leren - leerbedrijven en hybride instructeurs en natuurlijk ook Wim Benerink voor de begeleiding op school!