Algemeen

Connie Hemmes ontvangt eremedaille tijdens gemeentegala

LANGEVEEN - Ze zag het naar eigen zeggen totaal niet aankomen. Maar Connie Hemmes is enorm trots op de eremedaille die ze uitgereikt kreeg tijdens het gemeentegala. Volgens goed gebruik reikt de burgemeester deze gemeentelijke onderscheiding jaarlijks uit tijdens het gemeentegala aan een bijzonder actieve vrijwilliger in het sleuteldorp. En dat Connie actief is voor en in het Turvendorp, werd nog eens onderstreept. Al hield burgemeester Anko Postma de spanning er tot het laatste moment in.

“Het gaat om iemand die als vrijwilliger bijzonder actief is in de Turvendorpen Langeveen en Bruinehaar”, begon de burgemeester zijn rede. “En dat op uiteenlopende vlakken: sociaal, sportief en maatschappelijk.  Hij of zij zette maakte meer dan tien jaar deel uit van het jeugdbestuur van Voetbalvereniging Langeveen, waar ze naast voorzitter tevens trainer, leider en scheidsrechter was. Scheidsrechter was hij of zij eveneens bij de lokale volleybalvereniging Flash Stars.” 

In vakantietijd achter de laptop

Burgemeester Postma lichtte vervolgens een klein tipje van de sluier op. “We hebben het over een vrouw…

Een vrouw die ook binnen de carnaval haar sporen heeft verdiend. In de beginjaren van Cv De Turftrappers trad ze op tijdens de gala-avonden, onder andere met haar moeder. Nadat ze verhuisde naar Bruinehaar werd ze daar actief bij de Heidebössels. Hier betrok -en betrekt ze nog steeds- haar hele gezin bij.”

Haar staat van dienst werd nog verder aangevuld. “Sinds maart 2021 maakt ze onderdeel uit van het Algemeen Bestuur van de Stichting Maatschappelijk Vastgoed Langeveen waar ze tevens vicevoorzitter is van het Dagelijks Bestuur. Daarnaast stuurt ze daar ook nog de subsidiecommissie en het communicatieteam aan. Zelfs tijdens haar vakantie zit ze nog achter haar laptop om e-mails of subsidieaanvragen te verwerken en te versturen.

En hoewel haar partner officieel penningmeester is bij de MRCL (Motor Rijders Club Langeveen) doet zij achter de schermen een groot deel van de werkzaamheden.”

‘Sterk zijn door samen te werken’

Of dat nog niet genoeg is, maakt ze zich volgens de burgemeester sinds 2018 verdienstelijk in de Medezeggenschapsraad van de Mariaschool Langeveen. Vanaf 2021 als voorzitter. Met haar vele sociaal-maatschappelijke activiteiten voor de Langeveense en Bruinehaarse samenleving, begon ze al op jonge leeftijd. “Dit zegt veel over haar intrinsieke motivatie om onze Turvendorpen leefbaar te houden”, liet hij weten. “Als geboren Langeveense benadrukt ze zelf altijd het belang van één Turvendorp: Langeveen èn Bruinehaar. Dit draagt ze, waar ze ook komt, ten volste uit. ‘Sterk zijn door samen te werken’ zijn woorden die ze vaak gebruikt. 

Bijzondere waardering

Geachte aanwezigen de gemeentelijke onderscheiding 2024 gaat naar een vrouw die gezien mag worden als één van dé grote verbinders, de sociale duizendpoot, van de Turvendorpen.  En dat is natuurlijk: Connie Hemmes!”

“Dit zag ik niet aankomen”, reageerde Connie geëmotioneerd. “Ik was gevraagd om een verhaal te vertellen over MVL. Terwijl ik achter de schermen stond te wachten hoorde ik de burgemeester praten en dacht: die persoon lijkt wel op mij! Maar ja, er zijn zoveel mensen die zoveel doen. Als je wilt dat er wat gebeurt moet je ook zelf wat doen. Maar deze vorm van waardering vind ik wel heel bijzonder. Daar word ik echt even stil van.” Omringt door haar man Niek, zoons Harm en Klaas en nichtje Mae, kreeg Connie de eremedaille: een glazen plaquette, omgehangen. “Hier ga ik thuis een heel mooi plekje voor zoeken!”