Algemeen

De beste voorlezer van de gemeente Tubbergen is Joep Zanderink

TUBBERGEN - Joep Zanderink van de Aloysiusschool uit Geesteren heeft woensdag 31 januari de eerste ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd 2024 gewonnen, die Bibliotheek Tubbergen organiseerde in de theaterzaal van basisschool De Wiekslag.  “Ik ben blij en best wel trots op mezelf. Dit had ik niet verwacht”, vertelde hij na afloop. Joep was als laatste aan de beurt en het publiek hing aan zijn lippen toen hij een fragment voorlas uit het boek Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. 

Joep moest het opnemen tegen zes schoolkampioenen uit de gemeente Tubbergen: Loys Slettenhaar (Alphonsusschool Mariaparochie), Elise Hendriksen (Mariaschool Vasse), Tim Grundel (Mariaschool Reutum), Lisa Schabbink (Kadoes Albergen), Femke van den Beld (Mariaschool Langeveen) en Mijs Keemers (De Wiekslag Tubbergen). De zeven kandidaten, aangemoedigd door hun supporters, werden om de beurt door presentator Nanne Droste uitgenodigd om plaats te nemen in de rode voorleesstoel. Na een korte inleiding las iedere deelnemer voor uit een zelfgekozen boek. De boeken uit de serie: Rutger, Thomas & Paco waren dit jaar favoriet.

Juryberaad

De jury, bestaande uit docent Nederlands Annemiek Fix, wethouder Hilde Berning-Everlo en stafmedewerker onderwijs Rosanne Schuurman, had een lastige taak. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Allemaal heel mooi voorgelezen met af en toe een blik naar het publiek en de jury. Jullie zijn toppers”. Eindelijk sprak Annemiek Fix, de juryvoorzitter het verlossende woord: “De voorleeskampioen van de gemeente Tubbergen in 2024 is Joep Zanderink van de Aloysiusschool uit Geesteren. Wat had jij een goede inleiding en een helder fragment. Je wist iedereen tot het eind te boeien en heel fijn om naar te luisteren. Je nam ons mee in de wereld van de chocoladerepen. We kregen spontaan zin in chocola.”

Spandoekenwedstrijd

Bibliotheek Tubbergen had alle scholen gevraagd een spandoek te maken voor hun schoolkampioen. De meeste scholen hebben hieraan gehoor gegeven. Het mooiste en origineelste spandoek werd beloond met een voorleesboek voor in de klas. De winnaar is groep 7/8 van basisschool Kadoes met daarop vele aanmoedigingen, zelfs in het Twents: “Lisa van Kadoes geet met de pries naor hoes.”

Door naar de volgende ronde

Joep zal de gemeente Tubbergen vertegenwoordigen tijdens de regionale wedstrijd die gehouden wordt op 8 maart 2024 in het Akkerhus in Enter. De organisatie is in handen van Bibliotheek Wierden. Als hij deze ronde wint, gaat hij door naar de Overijsselse finale.