Algemeen

De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Tubbergen

TUBBERGEN - In het nationaal jaar van de vrijwilliger reikt de provincie Overijssel honderd prijzen uit aan mensen, die zich vrijwillig hebben ingezet in de provincie. Want mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen, zonder daarvoor betaald te krijgen, verdienen daar alle waardering voor.

Statenlid Stijn Hesselink heeft daarom op maandag 22 november 2021 de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in de gemeente Tubbergen aan Gerard aan de Stegge, Ans Klingeman namens de bezorgers van Tafeltje Dekje en Marieke Jogems. Hij reikte de prijzen uit samen met Kristel Trimbos, Sociaal Werker Vrijwillige Inzet & Verenigingen en wethouder Hilde Berning-Everlo. Dit jaar wordt ook in iedere gemeente een ‘groene’ vrijwilligersprijs uitgereikt door de provincie, in nauwe samenwerking met de groene organisaties in de provincie Overijssel. Deze is in Tubbergen overhandigd aan de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren. Deze prijs werd samen met Marjan van Harten van Landschap Overijssel uitgereikt.

Gerard aan de Stegge

Gerard zet zich al een aantal jaar in voor de Voedselbank in Tubbergen. Hij is het gezicht van de Voedselbank voor veel cliënten als intaker en spant zich in voor de doelgroep die een voedselpakket zo hard kunnen gebruiken. Hij leeft mee met de doelgroep en zet zich 100% in om de cliënten, die hard werken aan verbetering van hun situatie, een steuntje in de rug te geven. 

Ans Klingeman namens bezorgers van Tafeltje Dekje, organisatie SWTD

Tafeltje Dekje is een maaltijdvoorziening voor mensen die niet zelf een maaltijd kunnen bereiden. De maaltijden worden op verantwoorde manier klaargemaakt en door vrijwillige bezorgers van de SWTD van maandag t/m zaterdag bij de mensen thuisbezorgd. De bezorgers van Tafeltje Dekje hebben ook tijdens de coronaperiode de maaltijden bij de mensen thuis gebracht. Voor de inwoners was dit een heel waardevol moment omdat de bezorger vaak het enige menselijke contact op een dag was tijdens de lockdown.

Marieke Jogems

Marieke is werkzaam bij zwembad De Vlaskoel in Tubbergen. Omdat één van de kinderen, Lotte, een ernstige ziekte had kon ze niet samen met andere kinderen zwemmen. Maar zwemmen was voor haar lichamelijke gesteldheid erg goed. Marieke zorgde ervoor dat ze iedere week even kon zwemmen in De Vlaskoel. Ze deed het zwembad open buiten openingstijden en hielp haar in haar vrije tijd. Marieke nam de prijs in ontvangst als eerbetoon en uit liefde voor Lotte; het meisje waarvoor Marieke zich heeft ingezet en die eerder dit jaar is overleden. 

Vogelwerkgroep Geesteren

De vogelwerkgroep Geesteren is een zeer actieve groep onder leiding van Hennie Schröder. Zo zoeken ze actief contact met alle mediakanalen waardoor zij boerenlandvogels goed op de kaart krijgen. Ook vinden ze veel fondsen om hun doelen te realiseren: een grote plasdras zone, drones voor monitoring en irrigatie van weilanden. Ze zijn creatief, durven hun nek uit te steken en proberen nieuwe ideeën uit. Ze zijn voorloper als boerenlandvogel-club in Nederland en daarmee inspirator voor veel andere clubs.

 

 

Superblij met de ‘groene’ vrijwilligersprijs van Overijssel

De vrijwilligersprijs van Overijssel gaat dit jaar naar de Vogelwerkgroep Geesteren. Marja van Harten van Landschap Overijssel overhandigde maandagmiddag 22 november 2021 de prijs in aanwezigheid van statenlid Stijn Hesselink en wethouder Hilde Berning-Everlo van de gemeente Tubbergen. Marja van Harten zei vol lof te zijn over de onvoorwaardelijke inzet van de vrijwilligers om levens van kuikentjes te redden. De daling van de aantallen lijkt nu langzamerhand te stoppen.

Irrigatie

Op een rondleiding, de eigenlijke aanleiding voor de bijeenkomst, legden de vrijwilligers uit hoe zij weidevogels redden door land kruidenrijk in te zaaien, plasdrassen aan te leggen en te vliegen met drones om nesten op te sporen. Het nieuwste project is weilandirrigatie. 

Kurkdroog

Met slechts 2 zonnepanelen houden boeren hun grasland optimaal nat met weilandirrigatie ook al teistert klimaatverandering de weide met kurkdroge zomers. Met weilandirrigatie sta je niet meer voor verrassingen en dat komt de weidevogels ten goede. Het komende jaar begint een proef met weilandirrigatie op het land van de familie Kamphuis. De Vogelwerkgroep Geesteren wil een half miljoen mede via subsidies bijeenbrengen om nog meer weilanden te kunnen irrigeren in het weidevogelgebied.