Algemeen

Diamanten echtpaar Ben en Santje Koopman uit Tubbergen gaat voor briljant

TUBBERGEN - Het was in Café Kottink in Geesteren waar Ben Koopman uit Vasse en de Langeveense Santje Hagedoorn elkaar ontmoetten. Na zo’n vijf jaar bezegelde het stel de verkering met een huwelijk en verhuisde naar Tubbergen. Voor diezelfde woning stond afgelopen zaterdag een boog met goudkleurige en paarse roosjes. De feestelijke entree markeerde het 60-jarige huwelijk van Ben en Santje. Burgemeester Anko Postma kwam het diamanten echtpaar namens het college van Tubbergen feliciteren.

Het diamanten echtpaar
Het diamanten echtpaar

Bruidegom op voorsprong

Voor Santje was het die bewuste avond in Geesteren de eerste keer dat ze Ben zag. Haar toekomstige echtgenoot lag op voorsprong: hij had ’s middags zijn blik al op haar laten vallen. Ben herinnert het zich nog precies. “Ze fietste met een vriendin door Vasse”, vertelt hij. “Ik was met een kameraad en zei: ‘waar zouden die vanavond naartoe gaan?”. Het antwoord op die vraag kwam slechts een paar uur later. In Café Kottink zag hij ‘die mooie meid’ weer. “We kregen niet meteen verkering, het is van lieverlee gegroeid”, legt de bruidegom uit.

De jaren gingen voorbij en op 15 februari 1960 gaven Ben en Santje elkaar het wettelijke ja-woord. Vier maanden later werd op 3 juni ook het kerkelijke huwelijk voltrokken. Het paar kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter. Inmiddels zijn ze tevens de trotse grootouders van vijf kleinkinderen.

Actieve vrijwilligers

Ben groeide op in een gezin met tien kinderen. Hij werd timmerman. De echtelijke woning bouwde hij zelf, met hulp van zijn vader en zijn vier broers die ook in de bouw werkten. “Ik werkte toen bij Bouwbedrijf Hulshof in Tubbergen”, laat Ben weten. “Daarom verhuisden we naar Tubbergen. Zo’n beetje half Tubbergen help ik helpen bouwen. Na verschillende bijscholingen werd ik later uitvoerder. Dat bleef ik 35 jaar, tot aan mijn pensioen.” Santje was naaister in een confectiebedrijf in Tubbergen en stopte na het trouwen.

Zowel Santje als Ben was actief in het vrijwilligerswerk. Santje hielp de lokale Zonnebloemafdeling met rolstoel- wandelen en was jarenlang collectant voor de Nierstichting. Haar wederhelft verrichtte onderhoudswerkzaamheden in- en voor de H. Pancratius basiliek. Ook deed hij namens de toenmalige stichting Welzijn klusjes bij ouderen. Het dorp Tubbergen hebben ze nooit meer verlaten.

Het liefst lekker samen thuis

Alleen voor vakanties. Maar daar doe je het diamanten paar tegenwoordig geen plezier meer mee. “We zijn twee keer naar Canada geweest waar mijn zus woonde. Geweldig mooi was dat”, zegt Santje. “En we maakten een reis door Italië, ook heel bijzonder. Nu hebben we niet zo’n behoefte meer aan reizen”, geeft ze aan. “Alleen naar onze zoon en zijn gezin in Noord-Brabant en onze dochter die met haar gezin in Limburg woont. We wandelen elke dag met elkaar en zijn verder het liefst lekker samen thuis.”

Zaterdagmiddag vierde het echtpaar het bijzondere huwelijksjubileum met de hele familie in Restaurant de Troubadour in Tubbergen. “We zijn blij en dankbaar dat dit mee mogen maken”, merkt Santje op. “En we gaan ons best doen voor een briljanten huwelijk over vijf jaar, toch?” Ben knikt instemmend en besluit: “Helemaal mee eens.”