Algemeen

Droneteam kan nu ook ’s avonds vliegen

GEESTEREN - Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren kunnen dit voorjaar voor het eerst ook regelmatig 's avonds gaan vliegen met de weidevogeldrone. Dat heeft een aantal dronepiloten zaterdag 10 februari spontaan besloten bij Robor Electronics in Bentelo. Een deel van de droneteams van de Vogelwerkgroep Geesteren was naar Robor Electronics gekomen om de laatste technische vernieuwingen te leren. 

Een deel van het droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren leerde de nieuwste kneepjes van het vak in Bentelo. Van links naar rechts de dronepiloten Anton Schrijver (coördinator), Marcel Tettero, Laurens Brummelhuis en Henny Kamerink. Foto: Roger Borre.

Nieuw in de software is de zogeheten inspectiemodus. Als de temperatuur na zonsopkomst stijgt en er ontstaan daardoor valse heldere warmtebronnen op het beeldscherm, dan klik je als dronepiloot op de nieuwe 'inspectie-knop’ op het beeldscherm en alleen de echte levende warmtebronnen, haasjes, egels, vogels en reekalfjes, lichten nog op.

GPS

Ook nieuw is het vastleggen van de coördinaten van het nest. Wanneer een levende warmtebron, bijvoorbeeld een broedende grutto of wulp, is gevonden wordt er een foto van gemaakt met de drone. Behalve het fotobestand registreert de software van de Mavic ook de GPS-coördinaten die automatisch in de app terechtkomen. Een agrariër die ook deze app van de leverancier Robor Electronics gebruikt, kan vervolgens precies zien waar het nest ligt in zijn weiland. De boer kan er dan makkelijk om heen maaien zonder dat iemand nog het land in moet lopen. Iemand die het land in loopt, laat immers sporen na voor roofdieren. Het grote voordeel van deze nieuwe aanpak is ook dat de dronepiloten veel tijd sparen. Een piloot stopt de drone, maakt wel of geen foto en vliegt direct door naar een volgende hotspot.

Gigantisch

De innovatie van de weidevogeldrone is de afgelopen vijf jaren gigantisch geweest. Niet alleen is de drone veel kleiner en dus lichter geworden, de dure warmtebeeldcamera is nu standaard ingebouwd in de Mavic waardoor het apparaat veel lichter is geworden. De batterijen zijn ook verbeterd. De nieuwe weidevogeldrone vliegt inmiddels zo'n veertig minuten, tegen veertien minuten vijf jaren geleden. Landschap Overijssel stimuleerde destijds de inzet van de weidevogeldrone. Vogelwerkgroep Geesteren pakte die handschoen op. Met de crowdfunding actie Red de Grutto werd geld opgehaald voor een drone.