Algemeen

Duofiets in Albergen wegens groot succes vervangen

ALBERGEN - Vijf jaar geleden werd in Albergen de duofiets geïntroduceerd. De ‘elektrische gemeenschapsfiets’ was en is beschikbaar voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig te fietsen. Het eerste stalen ros was na vijf jaar intensief gebruik aan vervanging toe. In het Cultuurhoes in Albergen werd vorige week met trots de nieuwe duofiets gepresenteerd. De vrijwilligers hopen en vertrouwen erop dat er door zowel oud als jong weer jaren veel en vaak gebruik van wordt gemaakt.

Een buurtfeest, familiefeest, of zomaar gezellig fietsen met de kinderen of kleinkinderen; een (fysieke) beperking hoeft geen belemmering te zijn om mee te kunnen. De duofiets in Albergen kan namelijk de oplossing zijn. En het mooi is dat ook inwoners uit omliggende dorpen hiervan gebruik kunnen maken.

Jong, oud of met een maatje

De fiets kan alleen gebruikt worden door mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen en -uiteraard - een begeleider. “Dat hoeven niet alleen ouderen te zijn”, vult Trees Oerbekke van Zonnebloem Albergen aan. “Daar wordt vaak niet bij stilgestaan. Want ook voor bijvoorbeeld oudere kinderen of jongeren met een beperking of mensen die tijdelijk niet mobiel zijn, is de duofiets beschikbaar. Zowel uit Albergen als uit omliggende dorpen. En wie niemand kan vinden om samen mee te fietsen, onze maatjes gaan graag mee.”

Samenwerk is samen sterk

Zo’n zes jaar geleden ontstond het idee voor een duofiets in Albergen. De voormalige KPJ Albergen zocht een goede bestemming voor het resterende geld in de clubkas en benaderde de Zonnebloem Albergen. Gerdy van der Aa van de lokale Zonnebloem kwam voor haar werk geregeld in de Losserhof. Daar zag ze een duofiets. Ze kwam op het idee om een dergelijk initiatief ook in Albergen op te zetten. Samen met Trees Oerbekke van de Zonnebloem Albergen en André Vleerbos van het Cultuurhoes ging ze met het plan aan de slag. En met goed gevolg. De duofiets kwam er, dankzij bijdragen van de gemeente Tubbergen, provincie Overijssel, de Ondernemersvereniging Albergen-Fleringen en CV de Alberger Bökke. Bij het Cultuurhoes realiseerden vrijwilligers een berging voor de stalling van de fiets.

‘Nog stabieler dan z’n voorganger’

De afgelopen vijf jaar heeft de duofiets z’n diensten meer dan bewezen. De afgelopen tijd werd echter duidelijk dat de fiets aan vervanging toe was. Het succesvolle initiatief van weleer kreeg daarom, wederom dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Tubbergen, vorige week een vervolg met de presentatie van de nieuwe elektrische duofiets. “Deze heeft een betere zithouding, een sterkere accu en is nog stabieler dan z’n voorganger”, informeert Trees Oerbekke. “Nu is het nog even hopen op heerlijk weer zodat we de fiets regelmatig tegenkomen in en rond Albergen.”

Wie graag gebruik wil maken van de duofiets, hoeft hiervoor geen vast bedrag te betalen. Inwoners uit Albergen en omliggende dorpen kunnen de fiets tegen een vrije gift gebruiken. Info over het reserveren van de duofiets en de maatjes is te vinden in het kastje bij de ingang van het Cultuurhoes Albergen.