Algemeen

Bakkerij Koopmans uit Tubbergen en Almelo wint provinciaal goud en landelijk zilver met beste speculaasbrokken 2023

‘Een brok die je achter elkaar opeet’

TUBBERGEN/ZAANDAM - Het is al jaren geen geheim meer dat Bakkerij Koopmans, de Patisserie College Banketbakker uit Tubbergen,   een heuse speculaasspecialist is. Dat het team van Herbert en Marieke Koopmans ook dit jaar de eerste prijs voor beste speculaasbrokken van de Provincie Overijssel in de wacht sleept, onderstreept die kwalificatie wederom. De bakkerij ontving de titel deze maand na de provinciale Speculaasbrokken keuring van het Gilde van de Betere Banketbakkers van Het Patisserie College voor de provincie Overijssel. Vorige week vrijdag werd bekend dat Koopmans tevens als tweede beste van heel Nederland is geëindigd.

Eind september konden alle banketbakkers, aangesloten bij het gilde Patisserie College, hun beste speculaasbrokken inleveren voor de keuring ‘Beste Brokkenmaker 2023’. In totaal streden zo’n 60 banketbakkers om de felbegeerde titel.

Perfecte verhouding

Bij Bakkerij Koopmans, met vestigingen in Tubbergen en Almelo, streefden patissier Patrick de Vries en banketbakkers Manuela Busscher en Jouëlle Burink naar het ultieme -uiteraard geheime- recept voor de niet te versmaden brosse brokken. En die inzet bleef bij de jury niet onopgemerkt.

De jury, onder leiding van Dimitri Bakker van Friesland Campina en vier specialisten, sprak van een hoog niveau van de producten. Dimitri Bakker: “De winnende brokken van Koopmans zijn van uitstekende kwaliteit. Deze brokken hebben de perfecte verhouding tussen een lekkere zoete en volle roomboter smaak. Tijdens het eten komt ook een heerlijke speculaas melange naar boven. Daarnaast is de brok heerlijk bros, maar ook weer niet te kruimelig. Kortom een brok die je achter elkaar op eet als je eenmaal begonnen bent”.

Topsport in de bakkerij

De jury was over de kwaliteit eveneens goed te spreken en vonden het kwaliteitsniveau over het algemeen zelfs weer iets hoger dan voorgaande jaren. “Vooral op het visuele aspect is verbetering zichtbaar. De top ligt erg dicht bij elkaar.”

Naast de uitstekende smaak en brosheid scoorden de Tubbergse/Almelose brokken ook op uitstraling bijzonder goed. Eigenaar Herbert Koopmans is blij met de prijs: “Elk jaar proberen we een nog betere brok te bakken. Het neigt dan ook naar topsport”, geeft hij aan. “Daarom draag ik deze prijs op aan ons hele team.”

Want voor de banketbakkers is het geen kwestie van het recept tevoorschijn halen om jaarlijks identieke speculaasbrokken te kunnen bakken. “De basis is goed en daar borduren we op voort”, legt Patrick de Vries uit. “Maar elk jaar zijn ingrediënten zoals bloem, anders. Dan moeten we spelen met de hoeveelheid en samenstelling. Hetzelfde geldt voor boter en suiker.”

Na goud ook zilver: ‘ongelooflijk trots’

Binnen Het Patisserie College, het gilde van de Betere Banketbakkers, staat kwaliteit bovenaan. Alle aangesloten banketbakkers hebben een eigen bakkerij, waarin ze hun producten zelf maken. Zes keer per jaar komen de banketbakkers in groepsvergaderingen bij elkaar Dan vinden ook productvergelijkingen plaats, om zo de kwaliteit van eenieder nog verder te verbeteren. Als extra wordt jaarlijks in samenwerking met Friesland Campina deze competitie gehouden. De winnaar mag zich beste van Provincie Overijssel noemen. Die eer en titel staan dit jaar wederom op naam van Bakkerij Koopmans.

Het goede nieuws was amper geland toen de bakkerij opnieuw in de prijzen viel. Bij de landelijke verkiezing eindigde de Tubbergse/Almelose speculaasbrok namelijk op de tweede plek. “Daar zijn we ongelooflijk trots op”, laat Herbert Koopmans weten. “Uiteraard op de hoge score maar vooral op de eer.”