Algemeen

Feestelijke ballonnenboog voor diamanten echtpaar Gerrit en Marietje Zuithof

ALBERGEN - Het was dinsdag 2 april precies zestig jaar geleden dat de huwelijksklokken luidden voor Gerrit Zuithof uit Weerselo en de Ootmarsumse Marietje Busscher. Zes decennia later staat de ‘diamanten’ huwelijksboog met ballonnen feestelijk voor hun woning in Albergen. Het dorp waar ze als echtpaar begonnen aan een toekomst met elkaar.  

Burgemeester Anko Postma kwam het jubileumpaar persoonlijk feliciteren. Als het aan Gerrit (87) en Marietje (86) ligt doen ze deze dag nog een keer over. Maar dan over vijf jaar, op hun briljanten huwelijksdag. “Het zou mooi zijn als we dat mogen meemaken.”

Dansje wagen

Wat begon als een ‘normale’ dansavond zou voor Gerrit (87) en Marietje (86) een dag worden om nooit te vergeten. In De Rozenstruik in Ootmarsum vroeg Gerrit of Marietje met hem wilde dansen. Dat wilde ze wel en ze was al snel gecharmeerd van de jongeman. “Ik vond hem gelijk leuk en wilde wel verder met hem”, bekent de bruid. “En ineens was Gerrit met een ander aan het dansen. Toen hoefde het voor mij niet meer. Totdat ik hoorde dat het zijn zus was, waarmee hij op de dansvloer stond.” Het liep goed af. Marietje en Gerrit kregen verkering. Na zeven jaar trouwden ze op 27 maart voor de wet, op 2 april volgde het kerkelijk huwelijk in Ootmarsum. Het bruiloftsfeest werd gehouden bij Van Olffen in Weerselo.

Thuis in Albergen

Nadat ze de Huishoudschool had afgerond werkte Marietje in de huishouding bij een juweliersgezin. ’s Middags hielp ze haar ouders thuis. “Weet je wat grappig is? Mijn ouders hadden een Kuikenbroederij. En de ouders van Gerrit ook. Toch kenden we elkaar niet.” Eenmaal getrouwd zegde ze haar baan op. Gerrit was ondertussen werkzaam als vrachtwagenchauffeur voor Kuikenbroederij Elshuis in Albergen. Daarom besloten de twee om zich in Albergen te vestigen. “We zijn er nooit meer weggegaan”, laat Marietje weten. “Ook niet toen Gerrit na veertig dienstjaren bij Elshuis met pensioen ging.

In Albergen zijn we thuis.” De vier kinderen die ze samen kregen, denken daar precies hetzelfde over en wonen ook allemaal in het dorp. Inmiddels zijn Gerrit en Marietje tevens de trotse grootouders van negen kleinkinderen. “De kinderen en kleinkinderen zijn het mooiste wat we mochten meemaken in de afgelopen zestig jaar”, meldt Marietje trots. “Elke dag komt er wel iemand langs.”

Geven en nemen is de sleutel tot geluk

Op vakantie ging het stel wel ‘s, maar ook thuis vermaken ze zich prima.. “Ik zit in de VUT-ploeg in Albergen”, licht Gerrit toe. “Met die club onderhouden we de voetbalvelden van de Tukkers. Ook doen we het onderhoud van het kerkhof.” Marietje is volgens hem de drijvende kracht achter het gezin. Ook zij zit nooit stil. “Ik houd van tuinieren en thuis bezig zijn”, merkt ze op. “In het verleden naaide ik veel kleding voor de kinderen. Ik deed eigenlijk van alles, zelfs behangen.”

De jaren vlogen voor het echtpaar Zuithof voorbij. ‘Na het gouden huwelijksjubileum, tien jaar geleden, keken ze uit naar hun 60e trouwdag. “Ik had niet verwacht dat we die zouden meemaken”, vertelt Gerrit. “Eind vorig jaar was ik zo ziek dat ik van iedereen al afscheid had genomen. Maar ik knapte gelukkig toch weer op en ben er nog. Dat dank ik aan Marietje hoor. Een betere vrouw had ik niet kunnen vinden.”

Ze genieten nog van elke dag en vooral van elkaar. Geven en nemen’ is volgens hen de sleutel tot een gelukkig huwelijk. “Natuurlijk hadden we weleens woorden. Maar dan praat je het uit en gaat weer verder.”, zegt Marietje. “We zijn blij dat we nog samen mogen zijn. Als het leven zo doorgaat en de gezondheid het toelaat, gaan we ook voor onze 65e trouwdag over vijf jaar.”