Algemeen

‘Stilte op de set!’

H. Pancratius basiliek Tubbergen is even filmdecor Twentse film

TUBBERGEN - Filmcamera’s en schijnwerpers stonden donderdag en vrijdag klaar voor actie in de Delle en de H. Pancratius basiliek. Daar werden namelijk opnames gemaakt voor de korte film ‘Doodgewoon’. Dit afstudeerproject van studenten van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam speelt zich af in Twente, waaronder in Tubbergen. Via sociale media deden de studenten een oproep voor figuranten. Ruim 75 belangstellenden gaven zich op en waren aanwezig bij de uitvaart en/of de condoleance van ‘Bob Ikink’, uiteraard een fictief personage.

Afgelopen donderdag en vrijdag vonden de opnames plaats van de figurantenscènes van ‘Doodgewoon’. “Hiervoor werken we samen met de omroep EO”, vertelt producente Robbin van Mechelen. “Het is een kort film van twintig minuten waarin de dood, het leven en verbinding centraal staan.” Nieuw en confronterend De levens van opa Herman, moeder Maartje en kleindochter Yula worden vastgelegd in de film. Als een oude bekende van Herman, Bob Ikink, overlijdt, betekent dit voor Herman de zoveelste uitvaart in zijn leven. Zijn kleindochter Yula heeft er echter nog nooit een bijgewoond. Met haar opa gaat ze naar de uitvaart van Bob om een idee te krijgen van hoe het in de toekomst zou kunnen gaan bij het afscheid van opa. Ondertussen is de situatie voor Herman ook behoorlijk confronterend.

Twentse normen, waarden en noaberschap belicht

Dat Twente is verkozen tot filmlocatie kan best bijzonder worden genoemd. Waarom de keuze op deze streek viel, licht de producente toe. “Allereerst omdat het verhaal is geïnspireerd op ervaringen uit het leven van de regisseur, Ronald Zuidinga”, legt Van Mechelen uit. “Ronald komt uit Oldenzaal en zelf kom ik uit Enschede. Vandaar dat we ‘onze’ regio kozen als filmlocatie. We zoeken hier vooral de Twentse normen, waarden en gebruiken, loyaliteit en het noaberschap op. Desondanks vertelt de film alsnog een universeel verhaal.” Acht draaidagen Deze Donderdag komen de crew -die bestaat uit zo’n 40 mensen-, de acteurs en de eerste figuranten samen in de Delle. In de Consistoriekamer draaien de camera’s voor de condoleancescènes.  ’s Middags verplaatst het gezelschap zich naar de basiliek waar de ‘uitvaartceremonie’ wordt opgenomen. “In totaal staan er acht draaidagen gepland”, informeert Van Mechelen. “Naast Tubbergen nemen we ook scènes op in onder andere Weerselo, Oldenzaal, Wierden en De Lutte. Zoals in de huizen van de hoofdpersonages. Ook mensen uit Tubbergen stelden hun huis beschikbaar voor opnames.” Thuiswedstrijd In aanloop naar de opnamedagen plaatsten de studenten een oproep op sociale media voor figuranten. Ervaring is niet nodig. Van de 75 aanmeldingen, allemaal uit de regio, maakt er een aantal z’n debuut. Zoals Anja Wolbrink uit Reutum. Vanuit de kerkbanken bekijkt ze de reuring in de basiliek . “Ik zag de oproep op Facebook voorbijkomen”, zegt ze. “Ik dacht, dat is een thuiswedstrijd, leuk! Eerder gaf ik me op als figurant voor de film De Beentjes van Sint Hildegard. Helaas kon ik toch niet omdat ik moest werken.” Ze vindt het naar eigen zeggen interessant om te zien wat er zoal gebeurd rondom de opnames. Of ze uiteindelijk duidelijk in beeld komt tijdens de film, kan ze niet zeggen. “Dat lijkt me natuurlijk wel bijzonder maar ik weet het niet. Het gaat allemaal zo snel.” Bekende namen Sommige figuranten hebben er een hobby of zelfs een betaalde baan van gemaakt. Ine Wanningen is al vanaf haar veertiende jaar actief als figurante. “Het begon hobbymatig, daarna schreef ik me in bij castingbureaus”, laat ze weten. “Ik speelde al in veel films en series. Welke? In Van Jonge Leu en Oale Groond bijvoorbeeld en Rozengeur & Wodka Lime.” Ook namen van bekend acteurs prijken op de aftiteling. Zo spelen Emma Josten en Len Leo Vincent, bekend van de film ‘Tegendraads’ en de Nederlandse acteur en regisseur Bart Klever mee in ‘Doodgewoon’. De korte film duurt twintig minuten en wordt komend najaar uitgezonden.

 

’s Middags verplaatst het gezelschap zich naar de basiliek waar de ‘uitvaartceremonie’ wordt opgenomen. “In totaal staan er acht draaidagen gepland”, informeert Van Mechelen. “Naast Tubbergen nemen we ook scènes op in onder andere Weerselo, Oldenzaal, Wierden en De Lutte. Zoals in de huizen van de hoofdpersonages. Ook mensen uit Tubbergen stelden hun huis beschikbaar voor opnames.”

Thuiswedstrijd

In aanloop naar de opnamedagen plaatsten de studenten een oproep op sociale media voor figuranten. Ervaring is niet nodig. Van de 75 aanmeldingen, allemaal uit de regio, maakt er een aantal z’n debuut. Zoals Anja Wolbrink uit Reutum. Vanuit de kerkbanken bekijkt ze de reuring in de basiliek . “Ik zag de oproep op Facebook voorbijkomen”, zegt ze. “Ik dacht, dat is een thuiswedstrijd, leuk! Eerder gaf ik me op als figurant voor de film De Beentjes van Sint Hildegard. Helaas kon ik toch niet omdat ik moest werken.” Ze vindt het naar eigen zeggen interessant om te zien wat er zoal gebeurd rondom de opnames. Of ze uiteindelijk duidelijk in beeld komt tijdens de film, kan ze niet zeggen. “Dat lijkt me natuurlijk wel bijzonder maar ik weet het niet. Het gaat allemaal zo snel.” Bekende namen Sommige figuranten hebben er een hobby of zelfs een betaalde baan van gemaakt. Ine Wanningen is al vanaf haar veertiende jaar actief als figurante. “Het begon hobbymatig, daarna schreef ik me in bij castingbureaus”, laat ze weten. “Ik speelde al in veel films en series. Welke? In Van Jonge Leu en Oale Groond bijvoorbeeld en Rozengeur & Wodka Lime.” Ook namen van bekend acteurs prijken op de aftiteling. Zo spelen Emma Josten en Len Leo Vincent, bekend van de film ‘Tegendraads’ en de Nederlandse acteur en regisseur Bart Klever mee in ‘Doodgewoon’. De korte film duurt twintig minuten en wordt komend najaar uitgezonden.