Algemeen

Kinderen Kadoes geven prachtig pleinconcert

ALBERGEN - De leerlingen uit groep 6 van Basisschool Kadoes uit Albergen hebben op woensdag 5 juni een concert gegeven in samenwerking met Muziekvereniging Concordia-Levenslust. Het was voor de leerlingen erg spannend om voor het eerst in hun leven een echt concert te geven. Vooral met zoveel bezoekers. Samen met de bezoekers stapte het orkest in een muzikale tijdmachine, een spannend en spectaculair concert!

Welkomstwoord

’’In groep 6 krijgen alle 32 leerlingen les op een echt instrument. Hoe leuk is het dat je een jaar lang elke week instrumentenles krijgt op school en samen in een leerorkest kan spelen.” Schooldirecteur Rik Sanders gaf in zijn welkomstwoord aan dat hij ontzettend trots is op zijn leerlingen. Naast rekenen en taal is muziek een heel belangrijk vak, aldus Rik. De leerlingen hebben ontzettend veel geleerd in een jaar tijd.

Het project ‘Leerorkest in de klas’ is mede mogelijk gemaakt door gemeente Tubbergen, Rabobank Cultuurfonds, Prins Bernard Cultuur fonds, Stichting Volksfeesten Albergen en opgezet vanuit een samenwerking van Muziekvereniging Concordia, Basisschool Kadoes en Kaliber Kunstenschool.

Echte artiesten op de rode loper

De leerlingen van het Leerorkest kwamen speciaal voor deze gelegenheid op als echte artiesten via een rode loper, onder groot applaus van de aanwezigen. Sandra Heijnen, die namens Kaliber de opleiding coördineert, begon samen met de kinderen aan een warming up door middel van body percussion, waarbij de leerlingen met handen en voeten een openingsact opvoerden. Het orkest van Muziekvereniging Concordia-Levenslust verzorgde vervolgens het openingsnummer Sweet Caroline.

Iedere instrumentengroep, te weten dwarsfluiten, trompetten, hoorns, bariton en ritmesectie, speelde vervolgens afzonderlijk een eigen nummer om de instrumenten aan het publiek te laten horen. Twee solisten, Bram op bariton en Gijs op hoorn, brachten mooie solonummers waaronder het nummer Europapa van het Songfestival.

In de tijdmachine op reis

Juf Annette vertelde daarna op spannende wijze het verhaal van Puck die een melodietje in haar hoofd had en niet wist van wie dit melodietje was. Samen met de leerlingen stapte zij in een tijdmachine. Een reis door het verleden met verschillende bekende grote componisten en bekende liedjes. Maikel Kremer (Kaliber Kunstenschool) heeft het concert van zowel orkest als leerorkest op voortreffelijke wijze gedirigeerd. Vele bekende componisten en nummers kwamen in de reis door de tijd, via verschillende landen, voorbij waaronder Mozart, Beethoven, Johann Strauss, Edvard Grieg en Antonio Rossini. Ook het publiek werd door de kinderen in beweging gezet. Op het nummer Wellerman kon het aanwezige publiek meedoen met body percussion. Na afloop was er een gezellige afterparty met koffie en ranja voor alle aanwezigen, aangeboden door Basisschool Kadoes.

Het vervolg van het leerorkest in de klas

De kinderen van het leerorkest van de huidige groep 6 gaan door in groep 7. Zij zullen weer optreden met kerst, tijdens het kerstconcert van Muziekvereniging Concordia-Levenslust in de kerk in Fleringen. In september krijgen deze leerlingen ook de kans om tegen reductie individuele muzieklessen te volgen bij Kaliber. Komend jaar zal ook de nieuwe groep 6 starten met instrumentlessen en een leerorkest vormen.