Algemeen

Repair Café de Hagedoorn

ALMELO - Vrijdagmiddag 9 februari, van 12.30 tot 15.30 uur, staan de vrijwilligers van Repair Café de Hagedoorn weer voor u klaar in de oude Hagedoornschool aan Wilgenstraat 11 in Almelo. 

Koffiemachines: goedkoop is vaak duurkoop

In het Repair Café van 26 januari kwamen maar liefst 5 kleine, compacte, kapotte koffiemachientjes voorbij. Het repareren van deze apparaten is heel frustrerend. Openmaken is een kriem. Vervolgens is het apparaat absoluut niet gemaakt voor het werk dat hij moet doen. Plastic, zwak, te simpel en ogenschijnlijk gemaakt voor eenmalig gebruik. De reparateurs van het Repair Café willen de eigenaren graag helpen maar worden tot wanhoop gedreven. Heel vaak is er geen oplossing en dat is erg jammer. Kortom: goedkoop is in dit geval duurkoop! Is het slim om altijd automatisch, kritiekloos mee te gaan met ‘de nieuwe trend’, een modegril? Allerlei soorten en types nieuw koffiemachines zijn een absolute trend geworden. Niemand gaat nog voor het ouderwetse filterkoffieapparaat. Iedereen wil de nieuwe koffiemachine met al zijn toeters en bellen. Iedere Nederlander wil een complexe machine, niet te duur, met kostbare niet-duurzame cupjes, melkopschuimers, en opties voor vele soorten bakjes koffie waar een Italiaan zich de vingers bij af zou likken. Vóór de tijd van nu had je een kan, een eenvoudig aan-uit apparaat, en een losse filter. Je deed water in het reservoir van het apparaat. Filterzakje in de filter. Hup, een paar scheppen gemalen koffie in de filter. Knopje van 0 naar 1. En druppelen maar. Een DE-filterapparaat kan makkelijk het 50-jarig huwelijk van de eigenaren overleven. Wil de consument in deze tijd een kwalitatief goede, degelijke en duurzame koffiemachine dan moet hij flink wat euro’s op tafel leggen. Nee, dan kiest men toch maar liever dat goedkope machientje dat veel minder kost. De reparateurs in het Repair Café zijn dus niet te spreken over deze nieuwe markt voor eenvoudige, goedkope koffiemachines die veelal na kort gebruik op de afvalberg belanden. Een ander verhaal is dat van een oude mevrouw met keurige permanent die met haar rollator het Café komt binnenschuifelen. Ze heeft 2 lagers bij zich die ze heeft besteld bij het Onderdelenhuis. Ze zijn voor de zwenkwielen die moeizaam bewegen. Ze was eerder geweest en het probleem van de lagers was vastgesteld. Mevrouw had het advies voor het bestellen van nieuwe lagers opgevolgd. Fantastisch natuurlijk. De lagers werden vervangen en de rollator bewoog weer soepeltjes als een veelbelovende jonge atleet. En zo zijn er altijd verrassingen in het dynamische Repair Café van de Hagedoorn.

Weggooien, nee

Beste Almeloërs, het Repair Café daagt u uit! Waarom iets nieuws kopen als repareren mogelijk is? Kom met uw reparaties naar Repair Café de Hagedoorn op 9 februari. Repareren en hergebruiken betekent minder afval, minder gebruik van grondstoffen en duurzamer leven, ook nu in 2024. Het motto van het Repair Café is: “Weggooien: nee! Naar het Repair Café ermee!” Voor reparaties betaalt u een vrijwillige bijdrage. Betalen kan ook met uw telefoon met behulp van de aanwezige QR-code. Maximaal 1 reparatie per bezoeker. Graag parkeren op het schoolplein. Verdere informatie vindt u op repaircafealmelo.nl en op de Facebookpagina.