Algemeen

Depothouder sinds de oprichting van Op en Rond de Essen:

Sippy Dijkstra stopt na 37 jaar met Jumar verspreidingen

ALBERGEN - Tegelijkertijd met de oprichting van Op en Rond de Essen werd door Sippy Dijkstra (63) Jumar verspreidingen opgericht. Met hulp van onder andere haar man Leo (69) werd ze hét gezicht voor bezorgers van de weekkrant in de gemeente Tubbergen. Elke maandagmiddag werden vanuit Drukkerij van Barneveld meer dan tienduizend weekkranten afgeleverd bij de familie Dijkstra in Albergen. Vervolgens zorgde Sippy ervoor dat alle inwoners van de gemeente Tubbergen zo snel mogelijk hun weekkrant in de brievenbus hadden. 

Tegen Op en Rond de Essen doet Sippy haar verhaal: “Het is begonnen toen Rob van Barneveld een weekkrant wilde starten voor de gemeente Tubbergen. Rob van Barneveld was de oprichter van Drukkerij van Barneveld in Denekamp. Door Rob werden al verschillende weekkranten voor verschillende gemeenten uitgegeven.

Harrie Oude Breuil werkte als ambtenaar voor de gemeente Tubbergen en was actief als correspondent voor de Tubantia. Harrie vond het ook mooi als er een eigen krant in de gemeente Tubbergen kwam en ondersteunde Rob graag bij het uitgeven van ‘Op en Rond de Essen’. Harrie leverde jarenlang stukjes tekst aan.

Op en Rond de Essen, een bijzonder gewaardeerd huis-aan-huis blad in de gemeente Tubbergen, blijft uiteraard elke week onder leiding van de zoon (Paul-Edwin) en dochter (Nicole) van Rob van Barneveld verschijnen.

,,Rob van Barneveld stond dus aan de wieg van Op en Rond de Essen en Harrie Oude Breuil schreef en maakte foto’s. Dat deed Harrie allemaal na zijn werk op het gemeentehuis. Leo (de man van Sippy) maakte ook regelmatig foto’s. Nadat Harrie in 2010 overleed namen zijn kinderen Mark en Karin de redactie over. Dat deden zij nog tien jaar tot in 2020 ook de redactie werd overgedragen aan Drukkerij van Barneveld. Ook oprichter Rob van Barneveld is helaas vorig jaar overleden.

Het geesteskind van beide heren ‚Op en Rond de Essen’ is een niet meer weg te denken huis-aan-huis blad dat wekelijks bij 15.000 brievenbussen wordt bezorgd.”

Op willekeurige deuren in de kerkdorpen kloppen om bezorgers te werven

“Harrie was een vriend Leo. Hij kwam ook uit Albergen en ze zaten samen in het bestuur van de plaatselijke voetbalvereniging, De Tukkers. Harrie heeft toen Leo gevraagd om de verspreiding op te zetten. Leo wilde zijn vriend helpen en toen zijn ze samen de kerkdorpen ingegaan om mensen te benaderen voor bezorging. Ze belden willekeurig aan bij mensen. In Vasse kwamen ze toevallig bij een depothouder die een groep bezorgers had. De bezorging voor Vasse was daarna snel rond.

Toen het hele plaatje compleet was werd in 1987 Op en Rond de Essen opgericht. Tegelijkertijd heb ik Jumar verspreidingen opgericht en heb ik daarmee de verspreiding van Op en Rond de Essen opgepakt. Ik werkte daarvoor nog in de kraamzorg en werkte vaak ’s nachts. Leo werkte op de rechtbank in Almelo en moest vaak ’s ochtends weg als ik thuiskwam. Toen ik zwanger was van onze eerste ben ik gestopt met kraamzorg en later voor mezelf begonnen met Jumar verspreidingen. Dat kon van huis uit in Albergen en was perfect te combineren met de kinderen. Kinderopvang enz. was er toen natuurlijk nog niet echt, dus Op en Rond de Essen kwam op het goede moment. Onze oudste wordt nu trouwens 38. We hebben twee dochters, Judith en Marleen. Vandaar de naam Jumar.”

Klacht over te hard fluitende bezorger

“Elke maandagmiddag werden er vanuit de drukkerij in Denekamp meer dan tienduizend kranten gebracht en bij ons onder de overkapping gezet”, vervolgt Sippy haar verhaal.  “Dan ging ik, met hulp van Leo, meteen aan de slag met uittellen en de verspreidingen. Vervolgens bracht ik de wijken naar de bezorgers in de gemeente Tubbergen en Ootmarsum, Weerselo en Saasveld. Bij die laatste drie hebben we ook nog vijf jaar de ‘Dinkelland Visie’ verspreidt. In de beginjaren was ik altijd nog tot wel 22.00 uur bezig, later kregen we daar hulp bij. In het begin was de krant nog twaalf pagina’s. Soms zestien, maar dan hield het wel op. Maar al snel werd de krant dikker en kwamen er ook steeds meer ondernemers vragen of ze folders konden verspreiden samen met Op en Rond de Essen. Zo werd het steeds groter en steeds meer.

Het is altijd nog gelukt om qua bezorging alles in te vullen, maar de laatste jaren was het wel moeilijker. Ouders bellen nu om te vragen of er een wijk vrij is voor hun kinderen. In de beginjaren deden de kinderen dat zelf. Ook komt er nu bij geïnteresseerden vaak de vraag ‘en hoe gaat het dan als het regent?’. Dat was toen niet, toen was de instelling ‘dan word je maar nat’. Dat is denk ik wel een beetje het verschil. Maar de goede bezorgers hebben nog steeds de overhand, de positieve mensen zijn in de meerderheid. Ook met lezers die contact opnamen over de bezorging hebben we de gekste dingen meegemaakt. Zo belde er eens iemand met een serieuze klacht: ‘de bezorger fluit altijd zo hard. Kunnen jullie hem zeggen dat hij moet stoppen met fluiten?’ Wat moet je daar nu mee?!”, lacht Sippy. “Maar we hebben ook wel eens mensen gehad die belden dat ze de bezorger hadden gemist met Kerst. Dan vroegen ze of de bezorger de volgende keer even wilde aanbellen omdat ze iets wilden geven. Dat maak je ook mee.”

Moeilijke beslissing

Zichtbaar enthousiast vertelt Sippy over haar tijd als depothouder, stoppen was dan ook geen makkelijke beslissing. “Om na 37 jaar te stoppen met Jumar, en als depothouder van Op en Rond de Essen, was een moeilijke beslissing. Ik heb een tijd terug een rugoperatie gehad waarna ik al moest stoppen met de verspreiding van Dinkelland Visie. Het is fysiek zwaar werk en we worden ook ouder. Leo is al met pensioen. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar denk dat het verstandig is om nu te stoppen. Ik vond het heel leuk om te doen. Het zit ook helemaal in mijn systeem en is een stuk van mijn leven geworden. Ik heb nog geen idee hoe dat straks gaat. Alle bezorgers hebben in januari een bericht van ons gekregen, we willen hen bedanken voor de samenwerking. Alles is nu overgedragen aan Drukkerij van Barneveld. De kranten worden nu, vanaf 1 maart 2024, rechtstreeks vanaf de drukkerij naar de bezorgers gebracht. Ook de drukkerij willen we bedanken. De samenwerking is altijd goed geweest en we konden altijd goed overleggen. Tot slot willen we ook alle mensen die ons in de loop der jaren hebben geholpen met Jumar verspreidingen hartelijk bedanken.”

Sippy en Leo Dijkstra werden dinsdag 16 januari, op de drukkerij in Denekamp, door Drukkerij van Barneveld en de redactie van Op en Rond de Essen bedankt voor de jarenlange inzet!


Reacties

Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en wij hopen dat jullie je niet gaan vervelen .en nu met Leo de hele dag om je heen word het er voor jou ook niet makkelijker op Sippie!!