Algemeen

Truus Wolberink uit Geesteren viert voor de 101e keer haar verjaardag

GEESTEREN - Het was afgelopen vrijdag precies 101 jaar geleden dat Truus Hagedoorn het levenslicht zag. Tot haar 95e woonde ze nog thuis en nam bijna zes jaar geleden haar intrek in woon-zorgcentrum Erve Mensman in Geesteren. Daar vierde de eeuwelinge haar verjaardag waar burgemeester Anko Postma langskwam om haar te feliciteren.

Truus Wolberink is geboren en getogen in Langeveen. Ze ging als tiener in betrekking, zoals dat destijds heette. Eerst bij familie, later zeven jaar bij een gezin aan de Meijersweg in Geesteren. Zelf kan Truus hierover niet vertellen. Converseren is lastig voor de jarige en daarom doen haar zoon Huub Wolberink en dochter Marian Freriksen het woord namens hun moeder.

Verkering met de ‘noaber’

“Aan de Meijersweg woonde ook de familie Wolberink”, vertelt Marian. “Deze familie had een melkveebedrijf met in het begin tevens varkens en kippen. Zoon Jan en ma konden het goed met elkaar vinden en kregen verkering.” Marian merkt op dat haar moeder de verkering daarvoor een keer uitgemaakt heeft. “De bedoeling was dat ze uiteindelijk bij de familie van mijn vader in zou trekken. Maar daar woonden ook nog drie ongetrouwde zussen. Dat zag ma niet zitten.”

Het einde van de verkering kwam ook de pastoor en de huisarts ter ore. Die brachten vervolgens een bezoekje aan Truus. Marian: “Haar werd gezegd; als je echt van elkaar houdt, maakt dat niet uit en ga je voor elkaar. Ma wilde sowieso niet op heel jonge leeftijd trouwen”, laat zoon Huub weten. “Ze was bekend met grote boerengezinnen. Sommige zelfs met dertien kinderen. Zo’n hele rij kinderen wilde zij niet.”

Hemel op aarde

Het alternatief stond Truus echter helemaal tegen. Als ongetrouwde vrouw kon je toentertijd namelijk pastoorsmeid worden, het klooster in of werken in de fabriek. Gelukkig kon ze toch niet zonder haar Jan.

Het paar trouwde in 1955. Jan en Truus werden de trotse ouders van vier kinderen en later groot- en overgrootouders van zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Truus hielp mee in het veebedrijf van haar echtgenoot. In haar vrije tijd hield ze zich bezig met de Boerinnenbond, koersbal en volksdansen. Ze volgde daarnaast kooklessen voor ‘de fijne keuken’. Marian: “Mijn vader zei altijd: ‘sinds ik getrouwd ben heb ik de hemel op aarde’. Hij overleed in 1983.”

90 jaar en op vakantie naar Rome

Truus bleef na Jans overlijden in het huis wonen, naast de Mariakapel. “Ze zei altijd: ‘Maria is mijn buurvrouw”, vertelt haar dochter. “Dat is nu nog steeds een beetje zo. De Mariakapel is nu alleen iets verder en om de hoek. Tot op hoge leeftijd was Truus actief. “Op haar 90e ging ze nog op vakantie naar Rome”, vervolgt Marian. “Daar beklom ze, met tussenpauzes, de Sint-Pietersbasiliek tot bovenin.”

In 2018 verhuisde ze naar Erve Mensman. Ze vierde er vrijdag haar 101e verjaardag. “Dat heeft ze wel door hoor”, laat Huub weten. “Ze ging vanochtend naar de kapper en werd gefeliciteerd.” Ook burgemeester Postma kwam haar feliciteren met haar bijzondere verjaardag. Hij overhandigde Truus een boeket bloemen en een kopie van haar geboorteakte. Truus sloot haar 101e verjaardag ’s middags af met een gezellige lunch.


Reacties

Prachtig om zoiets te lezen van harte gefeliciteerd ????❤️

Gefeliciteerd mevr wolbrink en familie maak er een mooi feestje van

Gefeliciteerd mevr wolbrink en familie maak er een mooi feestje van

Uw reactie