Columns

Plakboek
Nationaal zwemdiploma C

BOEKENNIEUWS - In de afgelopen decennia is niet alleen m'n bibliotheek behoorlijk uitgedijd, ook de plakboeken worden omvangrijker. Recentelijk nog door het toevoegen van m'n (tweede) zwemdiploma C. Dinsdag 23 januari jl., een memorabele dag. Burgemeester Doret Tigchelaar-Van Oene reikte in Sport- en Recreatiebad De Kolk te Wierden een zestal zwemdiploma's uit. Jawel, ook aan ondergetekende. Gekleed in een shirt met lange mouwen, een lange broek, een jas met lange mouwen en schoenen heb ik én een aantal (oud-)collega's de vaardigheden voor het Nationaal Zwemdiploma C met succes afgelegd. Reeds in oktober 2023 zijn we gestart met het wekelijks oefenen. En oefening baart kunst: allen geslaagd.

Zwem-ABC

Vanzelfsprekend geldt dat leren zwemmen in ons waterrijke land van levensbelang is. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar we zoeken het ook graag op. Daarom is het een must dat we de zwemvaardigheden beheersen. De basis van leren zwemmen is het Zwem-ABC, een 'paspoort' voor een leven lang zwem- en waterplezier. Mervyn Stegers heeft als voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden eens gespeecht: “Voor ons Nederlanders is het behalen van het zwemdiploma eigenlijk heel gewoon. Wanneer we buiten onze landsgrenzen kijken, realiseren we ons dat dit helemaal niet zo gewoon is. Sterker nog, dan realiseren we ons dat ons Zwem-ABC heel bijzonder is.” Dezelfde Stegers was overigens jarenlang burgemeester van Tubbergen.

Tubbergen

Op 6-jarige leeftijd ging ik op zwemles bij De Vlaskoel in Tubbergen. Geen binnenbad zoals we dat tegenwoordig kennen, maar toen nog les in het buitenbad. In alle vroegte, koukleumend, het water in. Zwemles met een bandje en/of een plankje. Badmeester Wassenberg stond bulderend aan de zijkant: “Vóór, zij en sluit.” Vele Tubbergenaren heeft hij, en ook badjuffrouw Ine, destijds leren zwemmen. Het is een halve eeuw geleden dat ik mijn zwemdiploma A heb behaald. Een jaar later volgde diploma B; een nogal saai en formeel document, uitgegeven door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en voorzien van een rode stempel 'Zwembad de Vlaskoel Tubbergen'. Het huidige zwemdiploma C, uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid, betreft daarentegen een uitermate kleurrijk document. De Vlaskoel vormde, na het behalen van de beide diploma's, één grote bron van vermaak. Zowel het kleine bad als ook het grote bad met de hoge en lage duikplank. Lekker plonsen en snel weer boven komen. En natuurlijk genieten op de ligweide. Drie keer op een zomerse dag De Vlaskoel bezoeken, was schering en inslag.

Wierden

Inmiddels begeef ik me wekelijks, al ruim twee decennia, in het Wierdense bad. In de beginjaren lessen van de uit Tubbergen afkomstige badmeester Henri Paus, als ook van de badjuffrouwen Sonja en Carla. Laatstgenoemde is inmiddels al meer dan vijftig jaar werkzaam in De Kolk. Deze dames van het eerste uur laten ons elke dinsdagmiddag in het zweet werken met jawel: borstcrawl, rugcrawl, vlinderslag etc. Het Zwem-ABC had ik overigens al voltooid met het behalen van m'n C-diploma in 2006 (uitgereikt door burgemeester Bernard Kobes). Een handtekening van voorzitter Mervin Stegers 'siert' nog dat diploma. Het zwemdiploma is inmiddels toegevoegd aan m'n plakboek. Zo ook een geprinte versie van intranet waar vermeld staat: “Wat een prestatie! Hulde aan Sezgin, Thijs, Wichard, Martin, Henk en Gerrit! Gisteren mocht ik hen het zwemdiploma-C uitreiken. Een hele eer en iets waar een burgemeester alleen maar heel trots op kan zijn.”

Martin Paus