Natuur & Milieu

Dronen in zeer dichte mist lukt

GEESTEREN - Zeer dichte mist. Een probleem? Toch heeft het droneteam van Vogelwerkgroep Geesteren op Hemelvaartsdag vanaf 5.30 uur kunnen vliegen en veel nesten van weidevogels gevonden. Dronepiloot Robin Woudstra suggereerde lager te gaan vliegen in de mist dan op de gebruikelijke 35 meter en dat werkte. 

Stipjes

Zijn co-piloot Marcel Tettero liet de drone zakken tot op zo'n 12 meter en zag samen met Robin Woudstra direct daarna al drie stipjes op het beeldscherm bewegen. Dat moeten wel kuikens zijn, vlak bij het plasdras aan de rand van het weiland van Chiel Kamphuis. Verderop in het weiland werden echter geen nesten ontdekt, geen vogels en geen kuikens meer. Hier kan Chiel Kamphuis rustig gaan maaien.

Maaien

In overleg met de voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren heeft eigenaar Chiel Kamphuis besloten een groot stuk gras te laten staan. Hij ging er toch niet maaien om te voorkomen dat kuikens in de machine terecht zouden kunnen komen. Er zouden, zo is onlangs al ontdekt met de faunadrone, veertien paartjes kieviten, zes paartjes grutto's en een paartje tureluurs zitten op het land van Kamphuis. In de weilanden in de omgeving zitten ook nog eens zo'n twintig paartjes kieviten.

Zon

Er werden ook haasjes en enkele kuikens van kieviten gevonden. De haasjes hebben de leden aan de rand van het weiland gelegd en de kuikens op dezelfde plek achtergelaten waar ze deze gevonden hadden, nadat er gemaaid was. De moeder kan haar pullen dan makkelijk terugvinden. Daarna keerde de rust terug op het enorme weiland in de Veldhoek. En de zon brak eindelijk door. Het werk, bijna drie uren zoeken, zat er weer op. Tijd voor koffie.