Natuur & Milieu

Goed jaar droneteam Geesteren

GEESTEREN - Meer dan 150 eitjes van weidevogels hebben dronepiloten van de Vogelwerkgroep Geesteren vorig jaar gevonden. Dat is een record. Maar ook een nest met twee kuikens en een nest met vier kuikens zagen zij via de camera aan de drone. De coördinaten leggen de piloten vast met de software op de afstandsbediening (controller). De dronepiloten vonden ook nog nesten van vijf paartjes patrijzen, drie paartjes fazanten en 39 reekalfjes.

Anton Schrijver achter de controller van de drone tijdens een testvlucht bij Robor Elektronics in Bentelo, de leverancier. (Foto: Marcel Tettero)
Anton Schrijver achter de controller van de drone tijdens een testvlucht bij Robor Elektronics in Bentelo, de leverancier. (Foto: Marcel Tettero)

Maaien

Dronecoördinator Anton Schrijver van de Vogelwerkgroep Geesteren presenteerde donderdagavond in de Herterij de resultaten van de dronepiloten. Zij waren actief in het voorjaar van 2023. De piloten vliegen één of twee keer per week en gaan vanaf begin april op pad met een co-piloot en een veldwerker die het gebied goed kent. De agrariër of landeigenaar meldt op tijd wanneer hij het gras gaat maaien. De coördinator kan de inzet van de drone dan op tijd regelen.

Druk

Het team is 's morgens voor dag en dauw al actief vanaf 1 april tot medio juni. De druk gedurende die tien weken is vrij hoog. Maar door mond-tot-mondreclame melden zich steeds nieuwe vrijwilligers bij de Vogelwerkgroep Geesteren. Dat verlicht het werk aanzienlijk. Met de nieuwe software kunnen de piloten vanaf dit jaar ook 's avonds gaan vliegen en zoeken. De inzet kan daardoor worden verdubbeld.