Natuur & Milieu

Imkers houden open huis tijdens Landelijke Open Imkerijdag op zondag 14 juli

NUTTER - In heel Nederland houden imkers in het weekend van 13 en 14 juli open huis. Ook de afdeling Ootmarsum e.o. doet mee. Breng een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes. Bijenhouder Jan Nieuwe Weme (Erve Getkot) ,Tubbergerdijk 6 in Nutter stelt op zondag 14 juli zijn deuren voor u open. Van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur.

Nieuwe Weme staat bekend als een bevlogen vakman. Samen met enkele collega’s vertelt hij graag over zijn boeiende hobby en de betekenis daarvan voor het in stand houden van de natuur. Imkers benadrukken dat de bij een onmisbare plaats inneemt in de biodiversiteit en onze voedselketen. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het verzorgen van bijen. En als u wilt, kunt u een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan dan is er een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas is te zien Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

De imkers laten u zien hoe honing wordt geslingerd, hoe met de bijen meerdere soorten honing zijn te winnen en de verwerking van was tot kaarsen. Daarnaast komt de grote betekenis van bestuiving en stuifmeel aan de orde alsmede de Koninginneteelt. Naast al deze mooie dingen kent de imker ook zorgen vanwege de varoamijt en de opkomende Aziatische Hoornaar. Hij vertelt hoe hij deze vijanden onder controle probeert te houden.

Erve Getkot is per auto bereikbaar maar een bezoek per fiets door de prachtige natuur van Nutter/Ootmarsum e.o. wordt natuurlijk aanbevolen. Uw gratis bezoek kunt u zo lang of kort maken als u wilt.

Via www.bijenhouders.nl vindt u meer informatie over de open dagen en de bijenhouderij in zijn algemeenheid.


Uw reactie