Natuur & Milieu

Jeugd geniet van ringen kerkuilen

GEESTEREN - Kinderen van de buitenschoolse opvang De Boerderij maakten vrijdagmiddag 14 juni iets heel bijzonders mee. Ze zagen hoe Johan Drop drie kleine kerkuilen ringetjes om de poten deed. Dat gebeurde voor wetenschappelijk onderzoek. 

Behoud

Johan Drop is al jaren coördinator voor Twente van de stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland. Hij zet zich ruim dertig jaren in onder andere voor het behoud van uilen. Johan stuurt vrijwilligers aan en zorgt voor voldoende nestkasten in de omgeving. In goede jaren met veel muizen ringt hij meer dan honderd jonge kerkuilen bij tientallen boeren.

Genoten

De kinderen genoten met volle teugen van de klus. Ze konden de drie jonge kerkuilen van dichtbij zien en bezochten ook de biggetjes op de boerderij van Theo Lohuis waar de kerkuilen uit hun eieren kropen.

Slecht

Dit jaar was niet zo'n goed jaar voor kerkuilen die alleen muizen eten. De vele regenval deed het aantal muizen flink dalen. Er was dus weinig voedsel. Drie jaren geleden is de stand van de kerkuil zelfs extreem hard achteruit gelopen. Toen viel veel sneeuw in het voorjaar. De stand van de kerkuil is daardoor hard achteruitgelopen. Nu, drie jaren verder, is de stand van de kerkuil zich nog steeds aan het herstellen, zegt Johan Drop.