Sport & Vrije tijd

Boomsleepwedstrijd met paarden op terrein Hoeve Springendal

In het mooie Natuurgebied Het Springendal organiseert Mengroep Hoeve Springendal op 4 november aanstaande weer een Boomsleepwedstrijd met trekpaarden. De wedstrijd wordt gehouden op het terrein van charme camping Hoeve Springendal, ingang van het terrein is bij de kruising Bouwmansweg - Hooidijk (Oud Ootmarsum). Hier is voldoende parkeergelegenheid. De deelnemers verzamelen zich om 9.00 uur en de start van de wedstrijd is om 10.00 uur. De verwachte eindtijd is 15.00 uur. 

Aan de start verschijnen menners uit geheel Nederland met koudpaarden, zoals Belgische- en Nederlandse trekpaarden, Schwarswalder- Fuchs, Haflingers en de uit Zwitserland stammende Freiberger. Allemaal koudbloed paardenrassen die uitermate geschikt zijn voor dit zware en precieze werk in de bossen.

De wedstrijd bestaat uit een vaardigheid- en een bosparcours. Bij het vaardigheidsparcours moeten de combinaties binnen een gestelde tijd, kunstmatige hindernissen overwinnen en daarbij zo min mogelijk strafpunten verzamelen. In het bosparcours gaat het met name om de gehoorzaamheid van het paard. De hindernissen zijn afgeleid van obstakels die men ook bij het echte werk in het bos tegenkomt.

 Zo moeten er boomstammen over een sloot worden getrokken, boomstam worden gestapeld en op een precieze manier door tussen zogenaamde spaarbomen door worden gesleept. Het tweede deel van de wedstrijd bestaat uit een bosparcours met natuurlijke hindernissen zoals omgevallen bomen, smalle doorgangen en laaghandende takken.

De combinaties moeten het bosparcours binnen een gestelde tijd afleggen. Vanwege paardenwelzijn en veiligheid van mens en dier worden alle wedstrijdonderdelen in stap afgelegd.  De toegang tot dit bijzondere evenement is gratis en voor deelnemers en bezoekers is er catering aanwezig.