Sport & Vrije tijd

Uniek Olympiade succes voor Theo Keemers & Zn

De Gevleugelde Tukkers

GEESTEREN - Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari 2024 organiseert de Nederlandse Duivensportbond, NPO, de 38e editie van de Olympiade in het MECC Maastricht. De postduivensport, erkend als immaterieel cultureel erfgoed, heeft een geschiedenis die twee eeuwen teruggaat. Tijdens de Olympiade komen duivenliefhebbers uit de hele wereld samen om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen, ervaringen te delen en te genieten van de mooiste en snelste duiven ter wereld. 

Gevarieerd programma 

Het driedaagse evenement heeft een gevarieerd programma met onder meer een Olympiade tentoonstelling met de mooiste en snelste duiven ter wereld, een beurs met toonaangevende bedrijven uit de duivensport en huldigingsceremonies voor de winnaars van nationale en internationale wedstrijden. Daarnaast komen internationale veterinaire experts samen om in gesprek te gaan over vogelgriep en dierenwelzijn en organiseert de FCI haar vergadering met alle internationale duivensportbonden. Meer dan 40 landen zullen deelnemen aan de Olympiade.

Een evenement voor iedereen

Ook voor mensen die nog niet zo bekend zijn met de duivensport is een bezoek aan de Olympiade de moeite waard om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de sport. Zo toont de Duivensportbond, NPO, in haar paviljoen de ontwikkelingen op het gebied van vervoer, vluchtbegeleiding, trackingmogelijkheden tijdens wedvluchten en dierenwelzijn. Op de tentoonstellingsvloer sta je als bezoeker oog in oog met de mooiste en beste duiven ter wereld. Ontdek de verschillen in bouw, uitstraling, verenpatroon, kleur etc. tijdens een wandeling langs de kooien. 

Website “www.duivensportbond.nl’

Op deze website vindt elk geïnteresseerde het programma van de drie dagen Olympiade. Met de NS is onder andere een voordelig treinkaartje geregeld. Een kaartje kost € 25 voor een retourtje van ieder station in Nederland.

Actieve deelname

Om successen in welke sport dan ook te behalen moet je bloedfanatiek zijn en niet schromen om je krachten en kunnen met de allerbesten te durven meten. Theo en zoon David hebben de Twentse bescheiden- en nuchterheid, maar daaronder schuilt een sportief fanatisme om jaloers op te zijn. Het bracht hen inmiddels een vracht aan kampioenschappen in klein en groot verband. Het leverde wat deelname aan Olympiades betreft onderstaand ongelooflijke deelnamelijst op: in 2007 in Oostende te België met hun “Olympic Speedy” ( 3e beste midfondduif NPO) in de sportklasse  en met “Olympic Zorro 527” als standaardduif. In 2011 in Poznan te Polen met “Olympic Zorro ‘84”, in 2013 in Nitra Tsjechië-Slowakije met “ Olympic Turbo 18”, in 2015 was hun succes ongekend met vijf duiven waaronder o.a. “Olympic Francien” en “Olympic David” in Budapest te Hongarije’, in 2019 wederom naar Poznan Polen met drie duiven en  met vier duiven naar Olympiade 2021 te Oradea in Roemenië. Na alle prachtige bovenstaande successen laat het zich raden dat de combinatie in seiozen 2022 en 2023 wederom alle zeilen bijzette om ook te kunnen deelnemen aan de komende Olympiade te Maastricht. 

Voorselectie

Op vele duivenhokken zijn afgelopen weken sportduiven gekeurd op standaard voor de definitieve selectie van de Nederlandse afvaardiging op afgelopen zaterdag 13 jan. te Soest. Ook Theo en zoon David waren op hun hokken uiteraard ook naarstig op zoek naar enkele succesvolle prestatie duiven die zo mogelijk konden voldoen aan de voorgeschreven eisen wat betreft exterieur van de duif en de daarbij behorende eisen wat betreft sportieve prestaties. Uiteindelijk werden negen van hun duiven ingeschreven voor de voorselectie afgelopen zaterdag in Soest.

Uniek succes

Liefhebbers uit het hele land meldden zich op deze zaterdag in alle vroegte te Soest met hun favorieten. Meerdere erkende keurmeesters van postduiven hadden de opdracht om uiteindelijk tot een definitieve selectie te komen van 16 (tien oude en zes jonge) sportduiven voor de komende Olympiade.  

Het werd voor de vader-zoon combinatie wederom een ongekend groot succes. Drie van hun duiven werden definitief uitverkoren en twee andere werden aangewezen als reserve. Werkelijk een unieke prestatie om nu voor de zesde keer te kunnen en mogen deelnemen aan de Olympiade. 

De drie definitief geselecteerde duiven 

De zgn standaardduiven, die op hun exterieur worden beoordeeld, moeten aan stringente voorwaarden voldoen. Ze moeten voldoende prijzen hebben gewonnen en o.a. minimaal 2500 prijskilometers hebben gevlogen. De duiven van Theo en David voldeden gelet op onderstaand ruimschoots aan de gestelde eisen:

Ringnr 2021-1606149: Prachtige blauwband doffer vloog inmiddels in zijn carrière 26 prijzen, waaronder meerdere kopprijzen, met ruim 7800 prijskilometers;

Ringnr 2021-1606152: Blauwband doffer, die zich prachtig toont, heeft inmiddels 21 prijzen behaald, waarvan meerdere aansprekend zijn. Ook hij heeft ruim 7000 prijskilometers met succes afgelegd;

Ringnr 2023-9044084: Roodvaal jonge duivin. De jonge duiven moeten minimaal drie prijzen hebben behaald. De ‘084 voldeed ruimschoots met vier prachtige prijzen en ruim 1000 prijs kilometers. 

CC3 van afdeling 9

Voor leden van het samenspel CC3 (gemeenten Tubbergen en Almelo) zijn er naast de drie duiven van Theo Keemers & Zn nog een tweetal duiven uit hun midden te bewonderen. De combinatie Derksen-Van der Keuken te Almelo en Jan Nijboer te Geesteren zijn in de rubriek eendaagse fond jaarlingen (600 km) landelijk als tweede en derde geëindigd en zijn derhalve ook naar de Olympiade afgevaardigd.  Hun duiven hebben op de drie tellende dagfond vluchten tegen duizenden duiven sportief gezien nagenoeg onmogelijke prestaties geleverd.

Drukke dagen

Het zullen drie drukke dagen worden in Maastricht. De Nederlandse postduif heeft zich de laatste jaren sportief gezien ontzettend ontwikkeld. Uit alle hoeken van de wereld, maar vooral ook zeker uit onze buurlanden en eigen land en streek zullen velen afreizen om tijdens deze Olympiade de allerbeste duiven te bewonderen.