Sport & Vrije tijd

Doorkomst Roparun in dubbeldorp Harbrinkhoek–Mariaparochie

Doorkomst Roparun 2024 op zaterdag in het pinksterweekend

HARBRINKHOEK/MARIAPAROCHIE -’Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’, dat is al sinds de eerste editie in 1991 het motto van de Roparun. Ook dit jaar doen weer veel teams mee aan deze estafetteloop. Een deel vertrekt uit Frankrijk en een deel start in Enschede. Zowel bij de Franse als de Nederlandse route komen de teams op tweede pinksterdag aan in Rotterdam. Al deze teams halen geld op voor de palliatieve zorg aan kankerpatiënten. Dit jaar zullen de teams die de Nederlandse route lopen al op zaterdag 18 mei door Harbrinkhoek-Mariaparochie en Almelo komen. 

Een impressie van 2015 toen er twee teams van de Almeloopers meeliepen en team 260 volledig was samengesteld uit Harbrinkhoekers en Mariaparochianen.
Een impressie van 2015 toen er twee teams van de Almeloopers meeliepen en team 260 volledig was samengesteld uit Harbrinkhoekers en Mariaparochianen.

IIn tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de teams konden worden toegejuicht op pinksterzondag, komen de lopers dit jaar al op zaterdag 18 mei door het dubbeldorp. Komend vanuit Enschede via Almelo hebben ze circa veertig kilometer afgelegd als ze het dubbeldorp bereiken. Het lokale team ‘De Almeloopers’ doet voor het dertiende achtereenvolgende jaar mee aan de Roparun. In totaal legt het team in ongeveer vijftig uur 560 kilometer af. Het team bestaat uit acht lopers en vier fietsers in twee groepen, die elkaar afwisselen.

De Roparun is een non-stop estafetteloop. Langs de route zijn er feestelijke activiteiten in de doorkomststeden. De Roparun heeft een ‘doorkomstprijs’ verbonden aan de steden die de leukste doorkomst organiseren. Almelo heeft als doorkomststad al meerdere malen een doorkomstprijs binnengehaald.

Het mooie van die prijs is dat de stichting Almeloopers zelf mag bepalen waaraan het prijzengeld wordt besteed. Als het de palliatieve zorg maar is. De Almeloopers hebben op die manier naast donaties van de Roparun al mooie bedragen gedoneerd aan de oncologie van het ZGT en verschillende hospices in Almelo en omgeving. Ook het Alma Inlopershuis is mede opgezet met geld van de Roparun. Beide groepen krijgen ondersteuning van verzorgers, chauffeurs, cateraars en fysiotherapeuten.

Doorkomst dubbeldorp

Natuurlijk kunt u feest gaan vieren in Almelo, waar de Almeloopers er weer een groot feest van maken, maar de teams hebben ook aanmoedigingen nodig op de route tussen de steden. ”We hopen, net zoals voorgaande jaren, de teams een hartverwarmende doorgang te bieden door ons dubbeldorp. Denk aan vlaggen, slingers, muziek en alles wat u maar kan verzinnen om er een mooi feestje van te maken. Op het kerkplein maken de lopers een ommetje naar de Mariakapel om daar een kaarsje op te steken. Ieder teamlid kent wel iemand met kanker voor wie hij/zij deze loop volbrengt en we organiseren op deze manier een moment om hier bij stil te staan.”

Route-informatie

Vanuit de Mekkelenbergweg komen de lopers op zaterdag 18 mei over de Ootmarsumseweg naar Mariaparochie. Bij de kerk brengen ze een kort bezoek aan de Mariakapel en vervolgen gaat de route naar Harbrinkhoek. Ze gaan linksaf de Populier in, dan rechtsaf de Haarbrinksweg. Vervolgens rechtsaf Kottestraat, linksaf Frielinkstraat, linksaf Jannes Brouwerstraat en rechtsaf Haarbrinksweg. Einde Haarbrinksweg gaat het linksaf via de Noordergraafsingel naar Geesteren.

Meer informatie

Kijk op www.almeloopers.nl of op Facebook en Instagram.