Sport & Vrije tijd

Glansrijke 55e editie van Concours Langeveen

LANGEVEEN - Twee dagen lang stond Langeveen weer in het teken van de hippische sport. Zaterdag 2 en zondag 3 september werd er door de landelijke Rijvereniging De Molenruiters Tubbergen-Langeveen het jaarlijkse concours hippique gehouden. Ruim 600 ruiters schreven zich in voor de diverse rubrieken op het gebied van paarden als ponydressuur- en springwedstrijden. Zowel de Kleine Grote Prijs als de Landenwedstrijd maakten er dit jaar hun debuut. In de Landenwedstrijd was team België de grote winnaar.

Verzekerd van goede grasbodem

Het kleinschalige, knusse concours is geliefd onder ruiters. Toch wachtten een aantal deelnemers de weersomstandigheden af vooraleer ze zich aanmeldden voor deelname. “Het concours in Langeveen is nog één van de weinigen in de regio met een grasbodem in de piste”, legt Anne-Lotte Tijhuis van de organisatie uit. “Mensen belden ons over de toestand van de bodem. Ze vermoedden dat die na de regen van de afgelopen dagen verslechterd zou zijn. Wij konden ze gelukkig verzekeren dat die super was waardoor ze op het laatste moment toch besloten om te komen.”

Fay-Linn Boerrigter wint één minuut gratis winkelen

Het concours ging zaterdag 2 september om 08.00 uur van start met pony- en paardenspringen en dressuur. Het randprogramma stond de hele dag in het teken van kinderen. Voor de jongste bezoekers waren er allerlei leuke activiteiten opgezet. In de piste begonnen rond 14.00 uur de bixie-wedstrijden (tot en met 12 jaar) -met hindernissen van 10 centimeter voor de allerkleinsten,- evenals wedstrijden springen en dressuur. In de ponyfinale eindigde Fay-Linn Boerrigter als eerste. Als beste pony amazone van de dag mag zij één minuut gratis winkelen bij Plus Wallerbosch in Geesteren. De Kleine Grote Prijs, een paardenspringwedstrijd voor ruiters en amazones van alle leeftijden werd gewonnen door Anne-Lotte Tijhuis met Looping JH.

Landenwedstrijd gaat op herhaling

Het wedstrijdprogramma werd deze zaterdag afgesloten met het debuut van de Landenwedstrijd. Hiervoor werden paardenverengingen uit de buurt benaderd. Zes teams verschenen er aan de start. “Het was een geslaagd onderdeel”, vertelt medeorganisator Ralph Rolefes. “Elk team kreeg een land aan zich gekoppeld. Bij het betreden van de piste werd er vervolgens muziek gedraaid uit het betreffende land. Bijvoorbeeld bij Zweden ABBA en bij België K3.” Team België, bestaande uit Lars Schröder, Jarno Hesselink, Rens Grootelaar en Lieke Reinders-Ophof,  mocht de allereerste overwinning in de Landenwedstrijd op naam schrijven.  Zowel de organisatie als de deelnemers zijn het er unaniem over eens: de Landenwedstrijd gaat volgend jaar op herhaling.

De Grote Prijs van Langeveen is voor Willy van der Ham

Paardenspringen en -dressuur stond op het programma voor de hippische zondag in Langeveen die werd afgetrapt met de B en L rubrieken. Daarna volgde de 4-jarige springpaardenwedstrijd. De deelnemers werden beoordeeld op hun manier van springen. De eerste prijs in deze rubriek ging naar Dorine Vredenberg met Olaf. 

Na de M rubriek werd de 55e jaargang volgens traditie afgesloten met de Grote Prijs van Langeveen. Een kleine 50 kandidaten deden een gooi naar de eervolle titel. Willy van der Ham schreef deze uiteindelijk op naam.

‘Nog weinig concoursen op dit niveau’

De 69-jarige ruiter uit Denekamp is naar eigen zeggen geen ‘echte springruiter’. “Ik ben meer van het opleiden van paarden”, licht hij toe. “Daar zijn concoursen zoals vandaag in Langeveen voor nodig. Het gaat hierbij om de verschillende hoogtes van hindernissen”, legt de Grote Prijs-winnaar uit. “Jonge paarden moeten dat leren. Helaas zijn er op dit niveau nog maar weinig concoursen over.”

Toch staat Willy uit Denekamp staat nagenoeg ieder jaar op de startlijst. “Sowieso 40, misschien wel 50 jaar”, laat hij weten. “Dit concours wordt gehouden op een mooie plek met een mooie piste. En, dat mag ook gezegd, de planning is hier heel goed en de organisatie stelt zich flexibel op.”

Het concours werd zondagavond afgesloten met een afterparty waarbij de band Heer en Meester de muzikale invulling voor rekening nam. 

De uitslagen en prijswinnaars van de verschillende pony- en paardenrubrieken zijn terug te vinden op de Facebookpagina van Concours Langeveen.