Sport & Vrije tijd

Johan Letteboer grijpt titel driebanden BOG-KOT

ALBERGEN - Dinsdagavond 14 mei werden de finales van de competitie driebanden gespeeld in biljartcafé Fraans Marie te Albergen. De strakke, schone lakens van de biljarts waren zeer uitnodigend voor de finalisten om er eens piekfijne ballen te spelen. Toch bleek dat een zware opgave, wellicht dat de druk om te moeten presteren de overhand had. 

De zes finalisten werden over twee poules van drie geloot. In poule A beet Johan Letteboer het spits af tegen Jan Hendriks. Johan begon uitstekend, maar verloor al gauw de scherpte in zijn spel. Jan kwam gestaag langszij en na dertig beurten stond er een 9-7 voor Jan op het scorebord. In de tweede partij begon titelverdediger Tom Kamphuis sterk, maar na elf beurten kwam hij telkens millimeters tekort. Johan Letteboer ging in de verdediging en schoof gestaag langszij, uitslag in punten 6,5-9.

In de beslissende partij tussen Tom en Jan kwam Tom opnieuw sterk uit de startblokken, maar, net als in de vorige partij, leek er geen geluk voor hem weggelegd. Ook Jan kreeg het niet voor elkaar punten te verzamelen, 4,5-4 in punten en dat hield in dat Johan Letteboer de lachende derde werd en door was naar de finale.

Poule B

In poule B trapte Martin Sleumer af tegen Laurens Schepers. De maximale dertig beurten kwamen in zicht en er stond 10-4 op het scorebord, omgerekend in punten 7-4. Laurens moest in zijn tweede partij wel erg goed voor de dag komen om nog een kans te maken, maar net als in zijn eerste partij kwam hij niet tot de storm die hij tijdens de competitie al eens had laten zien. Ook tegenstander Theo Roelofs kwam niet lekker op stoom en moest genoegen nemen met 6,5 punt. Laurens was met zeven punten erbij zo goed als zeker uitgeschakeld.

De beslissende partij tussen Martin en Theo was er dan eentje van formaat. Theo zette met een serie van drie vanaf de afstoot gelijk de druk er op en pakte na zeven beurten een voorsprong van 6-1. Theo liet vervolgens de teugels wat los waarna Martin met eveneens een serie van drie caramboles weer langszij kwam. Toch was het Theo die zichzelf bij elkaar raapte en de partij na 21 beurten uitspeelde. Martin moest in de gelijkmakende beurt een serie van acht caramboles zien te maken om de finale te halen en dat bleek een onmogelijke opgave.

Finale

Theo Roelofs dus ook door naar de finale waar hij het moest opnemen tegen Johan Letteboer. Op moyennebasis moest Theo twaalf caramboles maken en Johan tien caramboles. Theo stond na twee beurten al op drie caramboles, maar Johan liet zich niet gek maken en stond na vijf beurten al weer gelijk. Theo kwam vervolgens op een lichte voorsprong, maar vanaf de veertiende beurt liet Johan een aantal fraaie caramboles zien, waaronder een serie van drie caramboles van los. Theo kwam niet mee en zag Johan in de zeventiende beurt op matchpoint komen. Theo concentreerde zich naar de tweehonderd procent en schudde er een serie van vier prachtcaramboles uit en liet een moeilijke bal na voor Johan. Maar Johan piekte op het juiste moment deze avond en bleef ook op deze laatste bal bijzonder scherp en besliste de partij met een precisiebal. Een nieuwe kampioen bij de driebanders, Johan Letteboer.

Prijsuitreiking

Voorzitter Tom Kamphuis nam na afloop het woord en dankte Fraans Marie voor de uitstekende biljartvoorzieningen. Tevens een dankwoord aan de broers Aloys en Gerard Nijhuis, zij telden samen alle partijen deze avond en het schrijfwerk werd verzorgd door Ben Geerdink en Theo Stroot. Tot slot was er bij de prijsuitreiking voor alle zes finalisten een waardebon en werd er na afloop nog gezellig even na gedronken.