Sport & Vrije tijd

Beleving van de natuur en gezelligheid staat voorop bij de deelnemers

Na de hardlopers hebben ook de wandelaars de Springendalloop ontdekt

OOTMARSUM/HEZINGEN - Niet alleen hardlopers maar ook wandelaars hebben de Springendalloop ontdekt. Dat blijkt uit de aard van de inschrijvingen tot nu toe. ,,En daar zijn we heel blij mee”, vertellen Boudewijn Weierink en Frans Wilbers namens de organisatie van de Ootmarsumse Lopers Club. ,,Ons experiment om daar vorig jaar mee te beginnen is dus aangeslagen. Er blijkt veel behoefte aan te bestaan om naast hardlopers ook wandelaars de kans te kunnen om aan de Springendalloop mee te doen.”

Het is niet de enige nieuwe tendens. Wat ook opvalt aan de Springendalloop is dat het recreatieve aspect steeds belangrijker wordt en het echte wedstrijdelement wordt daarentegen minder. ,,Het gaat de laatste jaren steeds minder om de snelheid maar des te meer om de beleving”, constateren Weierink en Wilbers. Dat is ook de reden dat er geen sprake meer is van een tijdsregistratie. ,,We laten bij de start en finish natuurlijk wel een klok meelopen maar het gaat de lopers allang niet meer om de snelste tijd. Bovendien hebben ze tegenwoordig allemaal zelf een klokje waarmee ze hun tijd kunnen registreren. En dat is voldoende. Het gaat de meeste lopers immers alleen om de beleving van lekker lopen in een prachtige omgeving.”

Behoefte

Wat dat betreft komen de hardlopers en wandelaars volop aan hun trekken in het Springendal dat zich op de dag van de Springendalloop, zaterdag 11 november, in de mooiste herfstkleuren zal laten zien voordat alle bladeren zijn gevallen. Dat er steeds meer wandelaars zijn, heeft te maken met een groeiende behoefte. ,,Het is eigenlijk een natuurlijke ontwikkeling”, stellen Weierink en Wilbers vast. ,,Er zijn immers steeds meer hardlopers die om welke reden dan ook niet meer dat kunnen wat ze altijd deden en zij zien in wandelen een prachtig alternatief. Ze blijven lekker buiten actief en dat is waar het de meeste mensen toch om gaat.”

Bijzonder

De Springendalloop wordt dit jaar voor de elfde keer gehouden. En dat gebeurt dus ook nog eens toevallig op de elfde van de elfde. Het concept staat al jaren vast. De hardlopers kunnen kiezen uit drie afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Daarnaast kunnen wandelaars zich melden voor een tocht van 8 kilometer door het Nederlands-Duitse grensgebied. Onder de wandelaars die zich hebben gemeld, zijn de zussen Annie en Marietje Steggink. Ze doen mee ondanks of misschien ook wel juist daarom dat ze het gebied op hun duimpje kennen. Want een paar honderd meter vanaf Hoeve Springendal waar de start en finish zijn, zijn de zussen geboren. ,,Dit gebied is fantastisch. Juist omdat we dit gebied zo goed kennen maakt het zo bijzonder voor ons. En met andere wandelaars in de buurt is het natuurlijk extra gezellig.”

Hand in hand

Het begrip gezelligheid is een ander kenmerk van de Springendalloop. Niet alleen tijdens het lopen of het wandelen maar zeker ook na afloop. Er is voor iedereen bij de finish gratis chocolademelk en een plak krentenwegge. Maar daar blijft het niet bij. Napraten met een bokbiertje, wijntje of wat ook bij de behaaglijke warmte van een brandende vuurkorf is voor menigeen een reden om nog even na te blijven. ,,En daar gaat het ook om”, aldus Weierink en Wilbers, ,,sportiviteit en gezelligheid gaan bij de Springendalloop hand in hand.”

Om de kwetsbare natuur van het Springendal te ontzien, is een limiet gesteld aan het aantal deelnemers van 500. Als dit aantal is bereikt, wordt de inschrijving gestopt. Belangstellenden wordt daarom aangeraden niet te lang te wachten met inschrijven.

Want: vol is vol.

 

Inschrijven

Wie zich wil inschrijven, maakt een bedrag over van 10 euro op rekeningnummer NL88 RABO 0140 1080 84 t.n.v. OLC, onder vermelding van je volledige naam en het aantal kilo- meters dat je wilt gaan lopen: 5, 10 of 15 kilometer.  

Voor wandelaars die 8 kilometer lopen, geldt een inschrijfbedrag van 5 euro. Inschrijven gebeurt op dezelfde manier: 5 euro overmaken met vermelding van naam en het aantal

kilometers van 8.

De wandelaars starten zaterdag 11 november tussen 13.00 en 13.30 uur. De deelnemers aan de 15 kilometer starten om 14.00 uur, de 10 kilometer om 14.05 uur en de 5 kilometer om 14.10 uur.

Hoeve Springendal ligt in Hezingen, halfweg de Hooidijk tussen Ootmarsum en Vasse.