Sport & Vrije tijd

Slipjacht Vasse-Mander-Hezingen als vanouds

VASSE - Het is weer fantastisch om de slipjacht Vasse te mogen meemaken. Genietend van het prachtige decor, hoorde je toeschouwers woorden in de mond nemen als ‘adembenemend, sfeervol en nostalgisch’. Het deed denken aan vervlogen tijden. Heren en dames in officieel jachttenue te paard geflankeerd door de Equipage en tientallen foxhounds. Foto’s: Ben Haarhuis.

Een beeld dat de meesten alleen kennen uit prentenboeken, maar hier betrof het bewegend beeld. Een tafereel dat eenieder met eigen ogen kon waarnemen. Een ware happening. Nadat organisator en Fieldmaster Wim Wielheesen zijn jachtvrienden van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging nabij Watermolen Bels welkom had geheten en het deelnemersveld een goede en behouden jacht had toegewenst vertrok de stoet en verdween in het landschap.

De slipjacht is een traditionele sport waarbij de honden (meute) de geur volgen van een vooraf getrokken slip (lappen met vossengeur) om zodoende de jagers naar de ‘prooi’ te leiden.

Meer dan 30 ruiters en amazones volgden de viervoeters en trotseerden de vele natuurlijke hindernissen zoals sloten, boomstammen en wallen. Zelfs de grens vormde geen onoverbrugbaar obstakel. Een deel van de tweede run (traject) ging over Duits grondgebied, zodat met recht gesproken kan worden van een grensoverschrijdend evenement.

Eenmaal aangekomen bij Watermolen Bels, waar de laatste kill (oorspronkelijk het moment waarop de honden de vos doden) plaatsvond, werden de trouwe viervoeters getrakteerd op pens en de jagers op een goed bubbelend glaasje.

De organisatie kijkt terug op een goedgeslaagde jacht en dankt eenieder die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan de realisatie hiervan.