Uitgaan & Cultuur

Ine Heerink stopt met Kunstschool Alding in Tubbergen en verkoopt haar schilderijen

‘Al € 1.765 voor Wensambulance voor zieke kinderen en de verkoop gaat door’

TUBBERGEN - ‘Iedereen kan schilderen’; vanuit die overtuiging was Ine Heerink jarenlang actief als teken- en schilderdocent. Eerst vanuit een schuur bij huis in Fleringen, die ze kunstschool Alding doopte en sinds drie jaar een plek heeft aan de Sportlaan in Tubbergen. Per 1 juli sluiten de deuren van de kunstschool. Voordat het zover is, verkoopt Ine haar eigen werken. De opbrengst ervan doneert ze aan de Wensambulance voor zieke kinderen.

Onlangs hield Ine Heerink twee verkoopdagen in haar atelier. Deze vielen samen met de atelierroute Kunst Kijken in Tubbergen en het jaarlijkse kunst en cultuurevenement Tubbergen Toont Talent. Negentien kunstwerken kregen een nieuwe eigenaar. De verkoop bracht in totaal een fantastisch bedrag op van € 1.765. En er zijn nog schilderen te koop!

‘Zieke kinderen (of ouders, grootouders, bekenden van een ernstig ziek kind), meld je alsjeblieft!’

Ine Heerink is blij met de verkoop van haar schilderijen. “Van de opbrengst kan ik al meerdere kinderen een mooie dag bezorgen”, zegt ze opgetogen. “Kinderen horen niet ziek te zijn. Ik vind dat zo oneerlijk. De Wensambulance voor zieke kinderen vind ik dan ook een heel mooi doel. Ik weet hoe belangrijk het is voor kinderen om een onvergetelijke herinnering te hebben. Het kan helpen tijdens een ziekteproces, behandeling of revalidatie. Als ik daar dan, zoals nu op deze manier, aan kan bijdragen dan doe ik dat met liefde. Alle (ouders/verzorgers/familie/bekenden van) kinderen in de gemeenten Tubbergen en Dinkelland die ernstig chronisch of ongeneeslijk ziek zijn mogen contact opnemen. Voel je vooral niet bezwaard!”

Ondertussen gaat de verkoop door. Niet alle schilderijen zijn gedurende het verkoopweekeinde namelijk verkocht. Er zijn nog zeker twintig grote en kleine doeken te koop Ine: “De opbrengst daarvan gaat uiteraard ook naar de Wensambulance voor zieke kinderen. En weet je wat bijzonder is? Ik kreeg deze dagen een naam door van een man die zelf voor de Wensambulance werkt. Toeval bestaat niet!”

Teken om te stoppen

Voor Ine kan het tijdperk Kunstschool Alding Tubbergen niet passender eindigen. “Al langer speelde ik met de gedachte om het roer om te gooien en meer voor mezelf te kiezen”, vertelt ze. “Nu kan het nog; mijn handen en hoofd functioneren nog goed. Toch stelde ik die beslissing uit. Ik vind het nog altijd zo ontzettend leuk om les te geven. Het was altijd mijn vak.”

Ine was jarenlang werkzaam als textieldocent in het voortgezet speciaal onderwijs. Later onderwees ze studenten van de Hogeschool Fontys in Hengelo het vak orthodidactiek. “Alsof het zo moest zijn, kreeg ik bericht dat de atelierruimte na 1 juli niet meer beschikbaar is”, vervolgt Ine. “Voor mij het teken dat dit het moment is om te stoppen met het geven van teken- en schilderlessen.” Vorige maand kregen volwassen cursisten hun laatste les. De lessen voor kinderen gaan door tot en met 20 juni.

Online kunstacademie

Vervangende atelierruimte heeft ze nog niet gevonden. “We wonen inmiddels in Oldenzaal”, laat ze weten. “Het liefst wil ik daar een atelier openen. Mocht iemand een tip hebben dan houd ik me van harte aanbevolen. Tot die tijd werk ik vanuit huis.” Daar richt Ine zich de komende tijd op een ander creatief proces. “Ik zoek de combinatie tussen schilderen en textiel”, legt ze uit. “Welke vorm dat krijgt weet ik nog niet. Het is een kwestie van experimenteren. Momenteel €volg ik de online kunstacademie waarbij ik gecoacht wordt in de ontwikkeling van mijn eigen stijl.”

Om een volledig nieuwe start te maken besloot Ine om dan ook in één keer alles los te laten. Inclusief haar eigen werken. Haar schilderijen, in verschillende stijlen en diverse formaten, verkoopt ze. Evenals de inboedel waaronder tafels, kasten en krukken. “Voorafgaand aan de verkoop legde ik eerst documentatie van mijn werken aan en maakte foto’s van de doeken. Het was best een grote en spannende stap. Loslaten en een nieuwe hoofdstuk beginnen. Ik ben benieuwd wat er allemaal op mijn pad komt. En wie uiteraard. Want ik hoop dat er nog veel meer mensen een schilderijen komen kopen zodat er nóg meer kinderen een onvergetelijke dag mogen beleven!”


Uw reactie